De biljartzaal, de thuishaven van de BSK. | Foto: Piet van Kampen
De biljartzaal, de thuishaven van de BSK. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Biljartvereniging BSK viert tienjarig jubileum

Algemeen

Vorige week vrijdag vertrok een rondvaartboot vanuit het Prins Hendrikkanaal met een goed geluimd gezelschap aan boord richting Hollands mooie wateren. Leden van de Biljart Sociëteit Katwijk met hun echtgenotes vierden het jubileum van de club die voor senioren in een behoefte voorziet. Het werd een feestelijk uitje met een perfecte catering en een ouwe- jongens-krentenbrood sfeertje.

Door Piet van Kampen

BSK is voortgekomen uit ‘Katrijn’ de seniorensoos. De geschiedenis leert dat de afsplitsing van de biljarttak niet geheel prettig is verlopen en op 3 januari 2012 vond de oprichtingsvergadering plaats van de nieuw te vormen zelfstandige vereniging met twee biljarts als erfenis uit het Katrijn verleden. De inmiddels overleden Piet Hein Admiraal was de eerste voorzitter en de huidige voorzitter, Jan Ouwehand bedacht destijds de naam Biljart Sociëteit Katwijk.

Klinkt deftig voor een gezelschap senioren waarvan het ledental momenteel op 43 staat. Mannen tussen 60 plus en 90 min die er hun vertier vinden in de locatie achter De Kleine Joannes in de Kerkstraat. Er wordt veel recreatief een balletje gestoten maar de leden kunnen ook deelnemen aan interne competities in de spelsoorten libre, bandstoten en driebanden. Sinds een paar seizoenen speelt er een team in de buitencompetitie, de CRBB en dit najaar gaat er ook een tweede team in regionaal verband de strijd op het groene laken aan.

De locatie werd in 2016 intern met eigen handen verbouwd en er kwam ruimte voor een derde biljart. Wethouder Gerard Mosterts r. verrichtte de acquitstoot. Ook de ruimte voor het bekende bakkie koffie werd royaler want tussentijds een bakkie doen en een beetje al dan niet sterke verhalen ophangen hoort bij de sfeer binnen de club. Ouwe jongens onder elkaar bij BSK, de club die zeker voor senioren een welkome afleiding biedt.

Activiteiten
De leden kunnen vrij hun tijd kiezen om te spelen, behalve wanneer er competitie wordt gespeeld. Ook in de avonduren is er liefhebberij. In de loop van het jaar zijn er enkele bijzondere dagen zoals het gebakken vis toernooi, het maatjes(haring) toernooi en als afsluiter het oliebollentoernooi. Dagen waar veel leden elkaar weer eens bij kunnen praten. 

Jaarlijks wordt er een barbecue georganiseerd. Als herinnering aan de overleden voorzitter Pien Hein Admiraal werd enkele jaren geleden het interne Piet Hein toernooi georganiseerd, een blijvertje inmiddels. De fraaie wisselbokaal houdt de herinnering aan de eerste preses levend. Net zo springlevend als de tienjarige die van acquit is gegaan op weg naar het volgende jubileum.

Uit de krant

Uit de krant