Logo allesoverkatwijk.nl
<p>Burgemeester Visser geeft het goede voorbeeld. | Foto: SKvD.</p>

Burgemeester Visser geeft het goede voorbeeld. | Foto: SKvD.

(Foto: skvd)

Handige burgemeester Visser in actie voor rookmelders

Toen ik vorige week op de Zeeweg fietste, zag ik deze poster. Onze eigen burgemeester die een rookmelder ophangt.

Door Carin van der Spijk-Kralt

‘Ik wist niet dat burgemeester Visser ook handig is’, schoot het even door me heen. ‘Zou ik ‘m kunnen bellen om ze bij mij thuis ook te bevestigen?’ Dat is natuurlijk de boodschap van deze poster: met rookmelders red je levens. 

In elk huis moet sinds 1 juli 2022 op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder hangen. Zo krijgt u sneller een waarschuwing bij rook of brand. Op zolder of kelder die u alleen gebruikt voor bijvoorbeeld het drogen van was of als berging, is een rookmelder niet verplicht. 

Gebruik een rookmelder die minstens 10 jaar meegaat. U koopt deze bijvoorbeeld bij een bouwmarkt of online voor ongeveer €16. Een rookmelder heeft vaak een plakker op de achterkant. U kunt de melder met de plakker of met een schroef ophangen. 

U hangt een rookmelder bij voorkeur in de hal aan het plafond. Op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek en op minimaal 30 centimeter van een lamp.

Hang geen rookmelder in de buurt van ventilatieopeningen of een verwarming. Belangrijk is om de gebruiksaanwijzing van de rookmelder eerst te lezen voordat u de melder ophangt. Ook is het goed om de rookmelder regelmatig te testen.

Meer informatie is te lezen op www.rookmelders.nl 

Ik heb ze inmiddels aangeschaft. En eigenhandig opgehangen.