De scooter scant de nummerborden van de auto's. Zwartparkeerders krijgen en laat niet is betaald voor parkeren. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
De scooter scant de nummerborden van de auto's. Zwartparkeerders krijgen en laat niet is betaald voor parkeren. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Scanscooter zorgt voor lichte stijging boetes

Algemeen

De begin dit jaar ingezette scanscooter zorgt voor een lichte stijging van het aantal parkeerboetes die officieel naheffingsaanslagen (NHA) heten. Het gaat om een stijging van 8 procent in een half jaar tijd.

De gemeente besloot vorig jaar de scanscooter in te zetten om foutparkeren aan te pakken. De eerste zes maanden van dit jaar zijn er in 215.394 voertuigen gecontroleerd met de scanscooter. In die periode zijn er 3.311 NHA (naheffingsaanslagen) opgelegd. In dezelfde periode vorig jaar ging het om 3.047 ‘boetes’. Er is dus een stijging van ongeveer 8 procent.

‘Daarbij moet gezegd worden dat vorig jaar er extra inzet was van ingehuurde parkeercontroleurs. Er is nu dus een efficiëntere manier om via NHA’s de betalingsbereidheid te verhogen’, laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten.

Betalingsbereidheid
Daar wordt aan toegevoegd, dat het doel van deze efficiëntere manier van handhaven niet is om het aantal bekeuringen verhogen. Doel is de betalingsbereidheid te verhogen.

‘Dit resulteert in de eerste instantie in meer bekeuringen. De verwachting is dat dit in de loop van tijd weer afneemt als de betalingsbereidheid is toegenomen’, aldus de gemeente.

‘In gebieden waar het parkeren alleen voor vergunninghouders is, zien we geen toename van de aantal bekeuringen. Met een uitzondering op een zomerse dag wanneer de parkeerdruk hoog is.’

Uit de krant