Afbeelding

Aantal uitkeringen in regio blijft dalen

Algemeen

Het aantal werkloosheidsuitkeringen (WW) in de regio is sinds eind 2019 met een vijfde gedaald. Het eerste halfjaar van 2022 daalde het aantal met 15 procent. In 2021 daalde het aantal uitkeringen ook al met 14 procent.

Daarmee is het effect van de coronapandemie, een stijging van 37 procent in het aantal uitkeringen, volledig tenietgedaan. Het afgelopen anderhalf jaar daalden de WW-uitkeringen bijna continu door het economisch herstel dat in 2021 intrad en de kansen die daardoor ontstonden voor werkzoekenden.

Steeds minder werkzoekenden met recente werkervaring leidde ertoe dat in 2022 voor het eerst sprake is van een ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt, waarin werkgevers grote personeelstekorten ervaren.

In een jaar tijd nam het aantal openstaande vacatures in de regio toe met 4.800 (+74%). Meer vacatures en minder werkzoekenden zorgen voor grotere spanning op de arbeidsmarkt. Werkgevers hadden daardoor nog steeds te maken met een krappe arbeidsmarkt en moesten moeite doen hun vacatures te vervullen.

Afbeelding

Uit de krant