Afbeelding

Extra wateraanvoer naar West-Nederland

Algemeen

Maandagmiddag is gemaal De Aanvoerder bij De Meern (Utrecht) opengezet. Het gemaal de Aanvoerder pompt zoetwater uit het Amsterdam-Rijnkanaal naar het westen van Nederland. Samen met de aanvoer van extra zoetwater uit de Lek is dit noodzakelijk om het zoetwatertekort en dreigende verzilting in West-Nederland te bestrijden. Door de droogte stroomt er veel minder water door de Rijn als zou moeten, 900 kuub water per seconden. Dat zou 1200 kuub moeten zijn.

Door de extra aanvoer van water naar West-Nederland worden twee problemen aangepakt: het tekort aan water voor natuur en landbouw, en verzilting. De verzilting - het zouter worden van het water doordat zeewater verder landinwaarts kan komen - is funest voor flora, fauna en de agrarische sector. Nu De Aanvoerder open is gezet wordt dit proces tegengegaan. 

Het is niet voor het eerst dat De Aanvoerder gebruikt wordt; het is de vierde keer in twintig jaar. De waterschappen hadden de verwachting dat het slechts één keer in de tien jaar nodig zou zijn.

Waterschappen roepen al op om slimmer met drinkwater om te gaan. Zo is het advies om bijvoorbeeld sportvelden niet met drinkwater te besproeien, maar met ander water. Ook is het advies om vlak voor zonsopkomst of na zonsondergang pas te sproeien. Dan wordt het water veel beter geabsorbeerd door de grond.

Uit de krant