Willem en Lenny Koelewijn- van der Plas voelen zich gezegende mensen.
Willem en Lenny Koelewijn- van der Plas voelen zich gezegende mensen. Foto: Piet van Kampen

Willem en Lenny al zestig jaar een (h)echtpaar

Algemeen

‘Het gaat allemaal zo vreselijk hard’

‘Het was bloedheet op de 10e juli van 1962’, herinneren Willem Koelewijn en Lenny Koelewijn- van der Plas, beiden 83, zich maar al te goed. De dag waarop zij elkaar de ringen omschoven en eeuwige trouw beloofden. De belofte voor het leven die altijd heeft stand gehouden.

Willem en Lenny zijn geboren en getogen Katwijkers maar wonen nu al bijna 10 jaar in Rijnsburg. De jongelui leerden elkaar kennen bij vrienden van Willem die een biljart thuis hadden staan. Vriendinnen kwamen kijken en Willem zag in Lenny ‘wel een leuk vogeltje’, zegt hij met een brede glimlach. ‘Ik vond hem ook wel leuk maar moest toch wel even wennen’, biecht de bruid op: ‘Ik was erg verlegen’. Goed, het wende dus want na een paar jaar werd de bruiloft in het toenmalige Hotel Riche aan de Boulevard gevierd. Het echtpaar werd de gelukkige ouders van Erwin en Astrid en de trotse grootouders van twee kleinkinderen.

De eerste paar jaren woonde het paar in bij de ouders van Lenny aan het Kamperfoelieplein. Daar zag Erwin het levenslicht. Later in de Fagelstraat kwam Astrid ter wereld. Via de Mercuriusstraat en de Saksenstraat in de Rooie Buurt trokken zij naar Rijnsburg om in de Smidstraat hun huidige woning te betrekken.

Gewoon doen

Samen met zijn broer Aris runde Willem hun meubelzaak in Katwijk. Zo kwam het brood voor het gezin op de plank. Tot aan zijn pensioen heeft Willem ‘in de meubels gezeten’. Quick Boys is zijn club waar hij ooit bij de selectie zat en heden ten dage nog een trouw supporter van is. Lenny nam het huishouden voor haar rekening en was een vaardige handwerkster. Handig om eigen kleding te maken. Een potje klaverjassen was het echtpaar niet vreemd. Tripjes met de kinderen en vakanties in Oostenrijk, Duitsland en ook Noorwegen dagen in hun herinnering weer op. ‘We passen nu op de kleinkinderen. Zij zijn een zegen voor ons’, vertelt Lenny op blijde toon. Het diamanten echtpaar is zeer gelovig en hun levensmotto is dan ook ‘Ga met God en Hij zal met je zijn’. Prachtig hoe zij dit uitstralen bij deze uitspraak. Willem is daarnaast ook weer de realist en nuchterheid zelve: ‘Doe in het leven gewoon, dan doe je al gek genoeg’. ‘En het gaat allemaal zo vreselijk hard’, vult Lenny haar echtgenoot aan. ‘Willem is een zorgzame man voor mij’, wil zij nog even vanuit haar hart kwijt.

Het huwelijksjubileum zal binnenkort in familiekring met een heerlijk diner luisterrijk worden gevierd.

Door Piet van Kampen

Uit de krant