Van der Plas en Van der Niet reiken het rapport uit aan wethouder Spek (links), teamchef politie Koot en burgemeester Visser.
Van der Plas en Van der Niet reiken het rapport uit aan wethouder Spek (links), teamchef politie Koot en burgemeester Visser. Foto: SKvD

Weinig recidive onder Katwijkse ex-gedetineerden

Algemeen

‘Het Katwijks Nazorgteam is best bijzonder. Elders in Nederland bestaat er zoiets niet’, zegt Arie van der Niet, oud voorzitter Nazorgteam met gepaste trots. Want dankzij de inzet van dat Nazorgteam (en andere betrokken partijen) is het percentage Katwijkse ex-gedetineerden dat na een gevangenisstraf in de fout gaat (recidive), slechts 13 procent van de ongeveer 250 die in de afgelopen jaren hulp hebben gekregen. Een fors verschil met de landelijke 47 procent.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

En dat verschil is te danken aan het Nazorgteam en de samenwerking met onder meer gemeente, politie en Stichting De Brug. Hoe dat komt, is te lezen in het dikke rapport (ruim 80 pagina’s) ‘Nazorg en Re-integratie Katwijk’ dat afgelopen maandagmiddag werd overhandigd aan burgemeester Cornelis Visser, wethouder Sonny Spek en politieteamchef Peter Koot.

Team Nazorg valt onder de Katwijkse stichting Platform Kocon. Kocon is een lokaal samenwerkingsverband op het gebied van alcohol en drugs. Daaronder valt dus ook nazorg en re-integratie van Katwijkse ex-gedetineerden en (ex)-verslaafden.

Binnen vijf dagen

‘Belangrijkste is om zo snel mogelijk met een Katwijkse gedetineerde in contact te komen. Dat lukt ons binnen vijf dagen’, vertelt voorzitter Nazorg Albert van der Plas, oud-directeur in het gevangeniswezen.

Dat contact wordt gelegd door de vrijwilligers Marijke van der Plas en Kees Hartevelt. Beiden waren werkzaam in de gevangenis van Scheveningen. ‘Voor dit vrijwilligerswerk moet je wel affiniteit met het gevangeniswezen hebben’, weet Van der Plas.

Burgemeester Cornelis Visser: ‘De gemeente is trots op Kocon en de inzet van de vele vrijwilligers. Het is zwaar werk en als vrijwilliger moet je standvastig zijn in het werk met ex-gedetineerden. We zijn trots op wat er allemaal gerealiseerd is. Samen willen we de goede dingen behouden’, aldus Visser.

Ook teamchef Peter Koot is blij met Kocon. ‘Ik kwam hier zeven jaar geleden in een gespreid bedje terecht. Het is uniek wat Kocon doet. Het lage recidive-cijfer is indrukwekkend.’ Koot voegt daaraan toe, dat ook de samenwerking met andere organisaties sterk is. ‘De lijntjes zijn kort.’

Maar Koot ziet ook een probleem. ‘Wat gebeurt er als jullie stoppen?’ Dat is inderdaad een punt van zorg en komt ook terug in de aanbevelingen.

Lees verder in De Katwijksche Post van 14 juli 2022

Uit de krant