De Sussex-kippen van de Duinlandjes. | Foto: PR
De Sussex-kippen van de Duinlandjes. | Foto: PR Foto: PR

Kippen in de Duinvallei

Algemeen

Ze zijn nu al helemaal gewend op ‘Chicken Hill’, de vijf hennen en de haan van het vermaarde kippenras Sussex, na hun verhuizing vorige maand.

De kippen zitten in een vosonvriendelijke buitenren van vier bij zes meter. Amerike Verdoes met haar Stichting Adira die jongeren en jongvolwassenen begeleiden, gaan zorgen voor de verzorging van deze kippen. Zo openen ze ’s ochtends, en sluiten ze als het donker wordt, het nachthok als de Sussex-kippen op stok gaan.

‘Mede door de donatie in het kader van ‘Buurtinitiatieven’ van Fonds 1818 kon ik dit nieuwe deelproject ‘Chicken Hill’ op mijn initiatief realiseren’, vertelt Gerard Bol van ‘Zanderijtuinders 2.0 / Duinlandjes’. 

‘Waarom Chicken Hill? Het ligt namelijk wat hoger naast het bloemrijke talud waar je, lopende over het schelpenpad, een prachtig uitzicht hebt over alle deelprojecten. Ongeveer 150 vrijwilligers worden hier in het groen verbonden. Via een kronkelend wandelpad vanaf de ingang bij de ventweg aan de N206 of bij het rode fietspad door de Duinvallei langs de wijngaard met de eerste Duinvallei-wijn kom je zo bij deze kippenren.

Lokaal gezond

Bol noemt het ‘een unieke, groene plek om tot rust te komen’. Dat geldt voor alle deelnemers aan dit initiatief op een perceel van 6.900 m2, van jongste schooltuinkid tot tuinierende ‘krasse knar’. 

‘Als de hennen allemaal eieren gaan leggen, worden deze voor een luttel bedrag ook beschikbaar gesteld aan belangstellenden. Lokaal gezond! Hoe dat gaat, dat maken we binnenkort wel bekend. Zeker ook als de aardbei-pluktuin op ‘Chicken Hill’ is ingericht.’

Maar er gebeurt meer op dit tijdelijke initiatief. ,’Wat te denken van het organiseren van ‘groene rondleidingen’ later dit jaar voor wandelgroepen in samenwerking met Welzijnskwartier en ‘De Groene Motor’? Dan gaan we zeker ook de dertig historische fotopanelen bekijken waar onder meer het leven van de vroegere Zanderijtuinders in vele unieke foto’s is verbeeld, zo ook de geschiedenis van dit unieke tuindersgebied’, aldus de bevlogen verhalende initiatiefnemer Bol. 

Voor meer foto’s en informatie over het tijdelijke initiatief ‘Zanderijtuinders 2.0 / Duinlandjes’ verwijzen we naar de Facebookpagina met dezelfde naam.

Uit de krant