Met geglazuurde baksteen is in de muur een tableau gemaakt.
Met geglazuurde baksteen is in de muur een tableau gemaakt. Foto: SKvD

Gemeente hoopt deel kunstmuur De Windvang te behouden

Algemeen

De oude school De Windvang aan de Van Lierestraat in de Hoornes is gesloten en de hekken eromheen zijn geplaatst. Klaar voor sloop en vervolgens nieuwbouw van onder meer een Integraal Kindcentrum+. Maar wat te doen met de kunstmuur rondom de school?

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Aan de Van Lierestraat worden de basisscholen De Krulder en De Windvang en de gemeentelijke gymzaal gesloopt om plaats te maken voor een Integraal KindCentrum+ met nieuwbouw voor de scholen, kinderopvang, jeugdzorg, ruimte voor sportvoorzieningen en een woonzorg-complex van negen verdiepingen van de reformatorische stichting De Morgenster.

Bij de sloop moet wel nagedacht worden over wat te doen met de kunstmuur die ten noorden van De Windvang staat. Die muur is u-vormig met een totale lengte van zo’n 53 meter. Met geglazuurde baksteen is een tableau gemaakt van verschillende zeemotieven en spelende kinderen. Zo zijn onder meer schepen, een vuurtoren en een kerk te zien. Het stamt uit 1971 toen ook de twee basisscholen (De Krulder en De Windvang) werden opgeleverd. De kunstmuur is een ontwerp van Wim Jonker (1920-1993). Het beeld Promenade in de Hoornespassage is eveneens van zijn hand.

Deels behouden

‘Het is nu nog niet duidelijk of de bestaande aanwezige muur voldoende veilig is om te behouden’, laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten.

‘Er is zeker aandacht voor. De exacte invulling wordt nog bekeken. De wens is er om de muur, in ieder geval voor het grootste deel, te behouden’, benadrukt de woordvoerder. Een besluit daarover moet nog genomen worden.

Uit de krant