Afbeelding
Foto: Marc Wonnink

Tweede Kamervragen over Dossier Valkenhorst

Algemeen

Vraagtekens bij rol RVB

Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA heeft vorige week schriftelijke vragen gesteld aan minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over de rol van het Rijksvastgoedbedrijf bij het nieuwbouwproject Valkenhorst. 

Nijboer stelde de vragen naar aanleiding van de publicatie van het drieluik ‘Dossier Valkenhorst’ van Bas Vermond dat bij RTVKatwijk verscheen en ook in De Katwijksche Post was te lezen. 

In dat drieluik gaf Vermond een kijkje in de ontwikkeling van Valkenhorst en de rol tussen de gemeente Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Het geeft soms een ontluisterend beeld over de contacten tussen diee twee partners. 

Het RVB is eigenaar van het merendeel van de grond op het oude vliegkamp Valkenburg en lijkt vooral in te zetten op maximale grondopbrengst. 

Dat was donderdag 30 juni ook de kritiek van de Katwijkse gemeenteraad die unaniem een motie aannam over de rol van het RVB. Dat zou meer opereren als commercieel bedrijf en zich niet richt op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. 

Belemmering

Het Tweede Kamerlid Nijboer heeft kritische vragen gesteld over de rol van het RVB. Zo wil hij onder meer van de minister weten, of het klopt dat ‘het RVB keer op keer de bouw van betaalbare woningen in de gemeente Katwijk belemmerde?’. 

‘Hoe kan het dat de verhoudingen tussen de gemeente Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf zo zijn verhard? Stelde het Rijksvastgoedbedrijf als machtige partij zich naar uw oordeel daarin fatsoenlijk op?’

‘Heeft het Rijksvastgoedbedrijf wel opvolging gegeven aan aangenomen Kamermoties om voldoende betaalbare woningen te realiseren? Waaruit blijkt dat dan?’

Met die vraag verwijst Nijboer naar de vele plannen voor betaalbare woningen waar de overheid op aandringt. 

Er blijkt in de samenwerkingsovereenkomst tussen Katwijk en het RVB iets te staan over meer betaalbare woningen, maar die artikelen zijn ‘geheim’. Wel is duidelijk, dat dat alleen gebeurt, als de grondverkoop voor het RVB meer oplevert dan verwacht. 

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Uit de krant