Voorzitter Jack Vlieland en kunstenaar Jacob Kerssemakers bij het resultaat.
Voorzitter Jack Vlieland en kunstenaar Jacob Kerssemakers bij het resultaat. Foto: Piet van Kampen

Openluchtkunst te kijk

Algemeen

Vorige week streken vijftien kunstschilders neer in Katwijk en directe omgeving. Ieder met een eigen focus op een object zoals uiteraard de zee, het strand de Boulevard maar ook andere beelden werden op het doek vereeuwigd.

Door Piet van Kampen

Enkele tientallen belangstellenden en uiteraard ook de kunstenaars werden vrijdagmiddag door voorzitter Jack Vlieland van DUNAtelier welkom geheten. ‘Het was een geweldige week na drie jaar waarin er niets kon worden gedaan. Het is een cadeautje. Dank aan de kunstenaars en de donateurs’.

Daarna nam Cor Zwaan, voorzitter van het Katwijks Museum, het woord. ‘Katwijk is een kunstenaarskolonie en er zijn hier in de loop der jaren meer dan duizend kunstschilders geweest. Sommigen hebben er ook gewoond denk maar aan de straatnamen B.J. Blommersstraat, Willy Sluijterstraat en Jan Tooropstraat. En Plein Air is een belangrijk initiatief voor bewoners en voor het toerisme. Op deze manier het ‘merk Katwijk’ nog meer aandacht geven’.

Uiteenlopend

De ruim over de honderd creaties die er in enkele dag tijd zijn vervaardigd zijn zeer uiteenlopend van aard. Ze zijn ook te koop. Zoals gezegd zijn de zee, het strand, de Boulevard met uiteraard de Oude Kerk altijd in beeld gebracht maar een viaduct over de Hoorneslaan, een groepje klaprozen in duin, de jachthaven, nettenboeten en noem maar op. Sommige kunstenaars schilderden vanuit het reuzenrad dat tijdelijk op het Duinplein een blikvanger vormde.

Jakob Kerssemakers uit Den Haag was een van hen. ‘Donderdag waaide het te hard toen ging het niet. Vrijdag heb ik onder tijdsdruk dit in een paar uur gemaakt’ en hij wijst naar zijn kleurrijke resultaat dat uit een aantal losse delen bestaat (zie foto). ‘Als ik er nu naar kijk word ik er gewoon vrolijk van’ zei hij met bescheiden trots. De expositie duurt tot en met zondag 6 september. In DUNA atelier speelt op dinsdag 26 juli de band ‘Het Archief’ jaren ‘70 muziek en worden er dinsdagavond tijdens de zomer ook lezingen over kunst en cultuur gehouden. Tijdens de kindervakantie zijn er workshops voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Uit de krant