Merijn Tinga bij de Bubble Barrier. Geflankeerd door Anne Marieke Eveleens (Great Bubble Barrier), hoogheemraad Bas Knapp, wethouder Knape en de Coastbusters.
Merijn Tinga bij de Bubble Barrier. Geflankeerd door Anne Marieke Eveleens (Great Bubble Barrier), hoogheemraad Bas Knapp, wethouder Knape en de Coastbusters. Foto: Cor de Mooy

Plastic Soup Surfer doet Katwijk aan

Algemeen

Plastic Soup Surfer Merijn Tinga had donderdagmiddag al het overgrote deel van zijn tocht op het eigengemaakte surfplank achter de rug.

‘Zet 5 miljoen wegwerpbekers achter elkaar en je hebt een rij van 385 kilometer’. Dat is precies de afstand tussen Brussel en Amsterdam. Precies dat traject heeft Merijn dus op zijn surfboard afgelegd. 

De surfplank is gemaakt van gebruikte wegwerpbekers. In Katwijk, bij Scabro, is de plank overtrokken met een laag - milieuvriendelijke - epoxyhars. Daarmee blijft de constructie bij elkaar. Op het binnenwater gebruikt hij een zgn. Fliteboard e-foil, aangedreven door een elektromotortje.

Hij zou al surfend naar Katwijk komen. De harde wind gooide echter roet in het eten. Dus toch maar de elektrische bus gepakt.

Merijn maakte kennis met wethouder Jacco Knape en hoogheemraad Bas Knapp. Natuurlijk waren ook Coastbusters Louis van Schie en Claar-Els van Delft van de partij. Zij overhandigden hem de speciale opvouwbare beker.

Wethouder Jacco Knape vertelde dat op het gemeentehuis compostbeerbare plastic bekers worden gebruikt. Dit stuitte op een uiteenzetting waarom dat toch niet zo milieuvriendelijk is als het lijkt. Hij haastte zich te zeggen dat er gekeken wordt dat iedereen zijn eigen mok krijgt.

Uit de krant