Leerlingen van de Oranje Nassau School hebben gisteren feestelijk afscheid genomen van juf Nel.
Leerlingen van de Oranje Nassau School hebben gisteren feestelijk afscheid genomen van juf Nel. Foto: CvdS

Juf Nel gaat met pensioen

Algemeen

Oranje Nassau School heeft nu een ‘Juf Nel Plein’

Vijf jaar geleden vierde Nel Peursum het feit dat zij al 40 jaar in het onderwijs werkzaam was. Toen liet ze in deze krant weten ‘Er nog een aantal leuke jaren aan toe te voegen’. Het zijn vijf leuke jaren geworden. Maar nu vindt de enthousiaste juf Nel (65) het tijd om te stoppen met haar werk.

Afgelopen woensdag was het dan zover. De laatste schooldag voor juf Nel Peursum van de Oranje Nassau School. ‘Ik weet alleen dat ik niet zelf naar school hoef te komen. Dus ik zal wel worden gehaald. Maar wat me die dag verder allemaal te wachten staat, dat is een verrassing’, laat Nel een week voor haar afscheid weten. En dat vindt ze eigenlijk maar niets. ‘Het liefst maak ik ook deel uit van de feestcommissie’, laat ze lachend weten.

Terugblik

Nel vertelt dat ze altijd al juf heeft willen worden. Ze deed haar opleiding aan de Opleidingsschool in Den Haag. In 1977 begon ze als kleuterleidster in de Kwetterpoel. Dat was toen een 3-klassige kleuterschool. Twee jaar later werd ze hoofdleidster op deze school. Nel vertelt dat de kleuters toen naar 5 verschillende basisscholen gingen. Nel: ‘Het waren ook de jaren van voorbereiding voor de start van de Basisschool in 1985. De Kwetterpoel werd toen gekoppeld aan de Beatrixschool. Toen deze school aan de Ruijterstraat in 1989 werd uitgebreid gingen de kleuters ook hier naar toe. Vanaf die tijd zaten 8 groepen in één gebouw en zaten kinderen vanaf die tijd 8 jaar bij elkaar in de klas. Halverwege de jaren ’90 vormde de Beatrixschool een fusie met de Alexanderschool. Zo werden we een 13-klassige school en de onderbouw verhuisde weer naar de Poel. Een paar jaar later werd de fusie weer teruggedraaid. Dat was de start van de Oranje Nassauschool. Na een paar jaar was het weer een 8-klassige school. De onderbouw verhuisde weer naar de Ruijterstraat en maakte in de Poel plaats voor de Julianaschool’.

Nel heeft nooit de ambitie gehad om in de bovenbouw les te geven. ‘Kleuters zijn zo onbevangen. Ze hangen aan je lippen. Daar kan ik echt van genieten. Ook de kinderen van groep 3 en 4 zijn spontaan en vertellen je heel veel. Je bent echt nog juf voor de kinderen. Je neemt een deel van de taak van de ouders over. Zij vertrouwen hun jonge kind aan mij toe. Dat heb ik ook altijd heel bijzonder gevonden’, vertelt Nel. Ze voegt er aan toe dat ze van veel kinderen op die nu op school zitten ook de ouders vroeger in de klas heeft gehad.

Verrassing

Door de leerlingen van haar groep 4 is Nel gisterenochtend thuis opgehaald. Met elkaar liepen ze gezellig naar de Oranje Nassau School. Daar was een feestelijke begroeting voor de jubilaris door de andere leerlingen, collega’s en ouders. Halverwege de feestelijkheden werd het ‘kleine’ schoolplein omgedoopt tot het ‘Juf Nel Plein’. Nel genoot zichtbaar van al deze verrassingen. ’s Middags hadden veel ouders en genodigden gehoor aan de uitnodiging gegeven om Nel tijdens een receptie op het schoolplein het allerbeste te wensen.

Nel kijkt terug op een mooie en fijne werkzame periode. ‘Ik heb het voorrecht om altijd met een leuk team gewerkt te hebben. We staan altijd voor elkaar klaar’, laat Nel weten. Als adjunct-directeur heeft ze mooie herinneringen aan de samenwerking met directeur Piet Zwaan en later met Huug Ouwehand.

Het lesgeven vindt Nel nog steeds fantastisch. Alleen de bureaucratie en de digitalisering in het onderwijs gaat haar steeds meer tegenstaan. Het is een weloverwogen beslissing om nu met pensioen te gaan. Nel: ‘Ik krijg nu de tijd om thuis spullen van school op te ruimen, lekker te gaan fietsen of legpuzzels maken. Ik heb er nu 45 jaar opzitten. Het is mooi geweest’.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Uit de krant