Buurtbeheerder Ruud van Rijn en adviseur brandveilig wonen Klaas Jonker.
Buurtbeheerder Ruud van Rijn en adviseur brandveilig wonen Klaas Jonker. Foto: Chris Camfferman

Campagne ‘Houd de galerij vrij’

Algemeen

Een simpele maar enorm belangrijke boodschap. Stel dat je de hulpdiensten nodig hebt maar door allerlei spullen op de galerij kunnen ze niet op tijd bij jou of je buurman met een hartstilstand zijn. Dat kan levens kosten, in plaats van redden. Precies daarom start Dunavie samen met de Veiligheidsregio Hollands Midden een campagne om huurders bewust te maken.

In de dorpskernen van de gemeente Katwijk staan veel portiekwoningen, galerijflats en appartementencomplexen van Dunavie. Dunavie en de Veiligheidsregio Hollands Midden -die al veel samenwerken- staken de koppen bij elkaar. Het initiatief voor de campagne ‘Houd de galerij vrij’ kwam van Ruud van Rijn, een van de buurtbeheerders van Dunavie. 

Brandweer Katwijk en de Regionale Ambulancevoorziening Hollands Midden lopen letterlijk tegen problemen aan op galerijen, in portieken en in trappenhuizen. Adviseur brandveiligheid en brandweerman Klaas Jonker vertelt uit eigen ervaring. ‘Met onze materialen zoals slangen, schuimblussers en andere gereedschappen nemen we best wat ruimte in op een galerij. We komen te vaak galerijen tegen waar complete loungesets, of fietsen in de weg staan. We moeten dat weghalen om erdoor te kunnen en dat is kostbare tijd. Zeker als je weet dat we vanaf de 112-melding 8 minuten nodig hebben om ter plaatse te komen. Een brand ontwikkelt zich in die tijd. Hoe eerder we kunnen blussen en eventuele slachtoffers redden, des te kleiner de lichamelijke en materiële schade. De collega’s op de ambulance hebben een grote brancard bij zich, die kunnen er al snel helemaal niet door. Dat kan écht levens kosten’.


Veiligheid van de huurders

Initiatiefnemer van de campagne Ruud van Rijn van Dunavie legt uit. ‘Ik spreek huurders vaak aan over het feit dat er spullen op de galerij staan. Soms voelt dat voor huurders alsof we dat doen om ze pesten. Maar ik doe het écht voor hun eigen veiligheid. We hebben het meegemaakt, een huurder kreeg een hartstilstand, maar de ambulancemedewerkers konden de galerij niet over. Dat heeft veel tijd gekost. Gelukkig waren ze net op tijd, maar dat had zomaar anders kunnen aflopen. We hopen met deze campagne en de video huurders bewust te maken van het gevaar. Voor jezelf en je omgeving. Je wilt niet dat jouw fiets zorgt voor problemen’.

In elke portiek of trappenhuis van Dunavie hangt sinds deze week een poster. Daarop is letterlijk te zien wat spullen op de galerij veroorzaken. Er is een speciale een video gemaakt waarin dat duidelijk wordt. Hierin is samen met de Veiligheidsregio Hollands Midden opgetrokken. Dunavie heeft een kaart ontwikkeld die bij huurders in de bus belandt als er spullen op de galerij staan. Ruud vervolgt: ‘zo proberen we mensen bewust te maken en aan te zetten tot actie. Volgens onze huurvoorwaarden mag het ook niet, maar je wilt mensen daar niet meteen op wijzen. Dat doen we liever in een open gesprek en nu dus ook met deze campagne. Die ook online wordt ingezet. Zodat we zoveel mogelijk huurders bereiken.’

De video is ook te zien op dunavie.nl/veiligheid. De hulpdiensten en Dunavie hopen op korte termijn resultaat te zien van de campagne.

Uit de krant