Logo allesoverkatwijk.nl
<p>De KW-34 was een van de kotters die deelnam aan de protestactie in IJmuiden.</p>

De KW-34 was een van de kotters die deelnam aan de protestactie in IJmuiden.

(Foto: W.M. den Heijer)

Katwijkse kotters protesteren in IJmuiden

Maandagochtend 4 juli hebben de KW-5, KW-14, KW-34, KW-36 en de KW-145 deelgenomen aan een protest in IJmuiden. De vissers zijn het wachten op brandstofcompensatie beu en weten nauwelijks wat hun te wachten staat met betrekking tot het stikstofbeleid.

Ruim 70 kotters voerden maandag actie op vijf verschillende locaties. Lauwersoog, Harlingen, Veerhaven Den Helder, IJmuiden en Vlissingen kregen te maken met een kortstondig en gepast protest van verontruste vissers. In IJmuiden maakten twintig garnalenkotters, Eurokotters en boomkorkotters een paar rondjes rondom het Forteiland en in Vlissingen werd de haven voor ongeveer anderhalf uur geblokkeerd. In Harlingen protesteerden zo’n twintig kotters en bij Den Helder blokkeerden garnalenkotters de Veerhaven.

Onderuit

De vissers eisen duidelijkheid met betrekking tot de stikstofregels die op 1 januari 2023 in werking treden, maar waarvan niemand kan uitleggen wat de garnalenvloot daadwerkelijk te wachten staat. Sinds enkele gerenommeerde wetenschappers de onderbouwing van het stikstofbeleid volledig onderuit gehaald hebben, voelen de vissers zich gesterkt om te ageren tegen stikstofmaatregelen. Een garnalenvisser: ‘We raken ruimte op zee kwijt en ze verlangen van ons dat we minder uitstoten terwijl een groot vliegtuig op één vlucht meer verstookt dan de hele garnalenvloot in een maand tijd.’