Afbeelding

WarmtelinQ prima, maar liever niet onder het Valkenburgse Meer

Algemeen Politiek Politiek

De gemeenteraad van Katwijk ziet een warmtetransportleiding van de haven van Rotterdam naar Leiden en een aftakking naar Katwijk wel zitten. Maar niet de varianten van de provincie die onder het Valkenburgse Meer gaan. Dat werd vorige week donderdag duidelijk tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces.

Door Marc Wonnink

Het project WarmtelinQ is van de provincie Zuid-Holland. Voor het traject Vlaardingen – Den Haag is al een ontwerp gemaakt. Nu worden voor het tracé Rijswijk – Leiden ook plannen gemaakt. Warmte uit het Rotterdamse havengebied wordt via een grote buis vervoerd naar stedelijk gebied om huizen te verwarmen en zo woningen van het gas af te kunnen halen.

Gemeenten mogen een zienswijze indienen. Het Katwijkse college van burgemeester en wethouders heeft een brief geschreven. Daarin vraagt het de provincie om goed rekening te houden met de drukte rondom het Valkenburgse Meer. Een transportbuis onder het Valkenburgse Meer lijkt niet wenselijk.

Het college roept de provincie verder op om twee varianten dwars door Leiden opnieuw te onderzoeken. Die zijn nu afgevallen in de provinciale plannen.

Tot slot vragen college en gemeenteraad aan de provincie om bij Leiden-west, waar de transportbuis ‘stopt’, een T-stuk te plaatsen. Daarmee kan Katwijk in de toekomst aansluiten op de warmwaterbuis.

Lees verder in de Katwijksche Post van 7 juli 2022

Uit de krant