Afbeelding
Foto: CdM

Bubbels bij opening Bubble Barrier

Algemeen

Nu bubbelt de Bubble Barrier echt. Vorige week inderdaad ook even. Toen werden er tests gedaan om het bellenscherm extra nauwkeurig af te stellen. Dit in afwachting van de officiële inwerkingstelling afgelopen maandag. Dat gebeurde in de Oude Redschuur aan de Rijnmond in Katwijk aan Zee onder grote belangstelling.

Door Cor de Mooy

Het kon niet genoeg gezegd worden. Het was een unieke samenwerking, in gang gezet door een plaatselijk initiatief. De handschoen werd opgepakt door de gemeente, vervolgens door regio Holland Rijnland, de Provincie en Hoogheemraadschap Rijnland. Daarmee wordt het project breed gedragen. Voeg daarbij het feit dat het bellenscherm vlak voor het punt ligt waar de Oude Rijn de zee ontmoet. Alles bij elkaar opgeteld een primeur.

Uniek project

Een uniek project kan natuurlijk niet onopgemerkt in werking worden gezet. In de Oude Redschuur werd dan ook het aanzetten gemarkeerd met een speciaal moment.

Onder de klanken van ‘Ghost Busters’ kwamen Coast Busters het podium op. Voorzitter Claar-Els van Delft nam het woord. Met extra klem benadrukte ze dat het gaat om bewustwording bij het gebruik van plastic. ‘We moeten stoppen met single use plastics. Het is echt een urgent probleem. Er komt anders echt een tsunami van plastic over ons heen.’

Een Kahoot-quizje zette feiten en cijfers op een rijtje over de plasticvervuiling. Een panel onderstreepte het nut van de Bubble Barrier en de bedreiging van plastic voor ons milieu.

Dit panel bestond naast de Coast Busters-voorzitter uit wethouder Jacco Knape, burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest, Waldo von Faber van het Hoogheemraadschap Rijnland, en Anne Marieke Eveleens van The Great Bubble Barrier.

‘Terug naar de bron’

Wethouder Knape vertelde dat hij een keer mee ging om afval te jutten op het strand. ‘Mijn ogen gingen open dat er echt iets moet gebeuren’, vertelde hij. ‘We zitten aan het eind van de Rijn. Het is goed om in beeld te brengen wat er gebeurt. Vooral moeten we terug naar de bron: degenen die het veroorzaken.’

Ook aan de vissen is gedacht. Die kunnen door gaten in het gordijn zwemmen. Jacco Knape zei het zelf een keer uit te gaan proberen. Dit tot ieders hilariteit.

De Oegstgeestse burgemeester Emile Jaensch nam namens Holland Rijnland - letterlijk - zijn hoed af voor het initiatief. Jeanette Baljeu van de Provincie Zuid-Holland vindt het ‘mooi dat dit in onze provincie lukt. Het is prachtig dat zo’n project zo gedragen wordt door de samenleving’.

Namens het Hoogheemraadschap vertelde Waldo von Faber dat Rijnland zorg heeft gedragen voor de aanschaf en voor in ieder geval tien jaar tekent voor het onderhoud. Gejoel van de aanwezigen deden hem zwichten. ‘De termijn is niet belangrijk. We moeten gewoon aan de slag!’ Dat aan de slag komt ook dichterbij alle burgers: ‘Als jij niet vervuilt, dan hoef ik het niet op te ruimen!’

Claar-Els van Delft deed een oproep aan een ieder om ook afval te jutten. ‘Maak zelf het verschil. Al gaat het met kleine stapjes. Het is gewoon onwijs leuk om er mee bezig te zijn.

Na de paneldiscussie werden bubbels in de vorm van champagne uitgedeeld. Maar eerst moest er nog wat anders gebeuren. Twee Romeinse soldaten kwamen aangemarcheerd. Zij gaven de panelleden bellenblaas. De bellen dreven op de wind richting Bubble Barrier. Die werd toen definitief aangezet.

De genodigden konden met een elektrische boot door het bellenscherm heen varen.

Uit de krant