Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: pr

Herberg Thuis als een mantel van zorg

Dát moment.
Dat moment waarop die dikke winterjas eindelijk uit kan. Nog steeds beschut, maar zoveel lichter nu. Gewicht van je schouders, kraag niet langer opgezet, de rits wat open. Pas nu voel je hoe al dat warm, al dat dons, je toch wel wat zwaar om de schouders lag. Nu pas merk je het op. Het verschil.

De zomerjas.

Mantel van zorg
De mantel van zorg is als het ware een jas. Met als verschil, we dragen hem niet alleen, we dragen hem voor twee. Voor de partner, een geliefde, familielid of ouder. Eén paar schouders, beide beschermd. Winter en zomer spelen daarin geen rol, want de warme mantel van zorg wordt jaarrond gedragen. En voor wie hem zelf ervaart, die weet, er komt elk jaar nog een extra laagje bij. Ofwel, de zorg wordt steeds iets zwaarder. 

Naasten om hulp vragen wordt vaak uitgesteld. Of komt níet, schoorvoetend of pas laat tot stand. 

‘We redden het wel samen. De buurvrouw, zíj heeft pas hulp nodig. En bovendien zou ik me schuldig voelen. Dat moment is voor ons nog niet daar.’

Maar dát moment, bestaat niet
Het is er al. Denken wij. Want voor zorg bestaat geen weegschaal. Geen exacte grootte. Of zoiets als zwaar genoeg. Een zichtbaar punt waarop je aankomt en kunt zeggen, dit is het moment. Nu wissel ik van jas.

Het is er al wanneer dat loopje naar de markt niet zomaar meer gaat. De voetbalwedstrijd van een kleindochter, het vaste klaverjasavondje of een bezoek aan de kapper. Het is er al wanneer voor het alledaagse nu iets passends moet worden gezocht. Mág worden gezocht, als je het ons vraagt, want Herberg Thuis heeft zich die constante vraag zeer aangetrokken. Ziet hem van dichtbij. Weet dat goede zorg voor de mantelzorger zelf, minstens zo belangrijk is. Voor allebei. In het nu, van dit moment.

De Buddie 
Ook wel maatje genoemd, is hierop ons antwoord. Iemand die aan huis komt. Bekend in de buurt en met hart voor de mens. Hij of zij stapt in waar de mantelzorger even uitstapt. Naar de markt, die klaverjasavond of de voetbalwedstrijd van een kleindochter. Daar waar het nodig is. Precies op maat dus en in de gewenste kleur. Als de zomerjas.

En daarom hangt hij bij ons klaar. Om aangetrokken te worden, dat het liefst. Uit liefdevolle zorg voor de ander en voor elkaar. Want, geen mantel hoeft jaarrond alleen gedragen te worden. 

Herberg Thuis 

Buddies zijn er voor de gezelligheid. Een praatje, een wandeling, even naar het dorp misschien. Want een dag is soms best lang. Wilt u nog lang en gelukkig thuis wonen? Kijk dan op www.herbergthuis.nl of bel 06 271 236 06. Da’s vertrouwd.

Door: Christine van der Meij