Logo allesoverkatwijk.nl
Een slordige 3,6 miljoen kilo beton vormt het nieuwe dek van de aansluiting Valkenburg-Oost. | Foto: Fred Leeflang
Een slordige 3,6 miljoen kilo beton vormt het nieuwe dek van de aansluiting Valkenburg-Oost. | Foto: Fred Leeflang (Foto: Fred Leeflang)

Betondek aansluiting Valkenburg-Oost gestort

Vorige week is het beton gestort voor het dek van de toekomstige aansluiting Valkenburg-Oost. Een indrukwekkende hoeveelheid beton, 1450 kuub met een gewicht van ruim 3,6 miljoen kilo, werd door twee betonpompen tegelijk gestort. 

Omdat het dek van zo’n groot formaat is, duizend vierkante meter, is er behalve wapening ook voorspanning nodig om in de definitieve situatie voldoende draagkracht te creëren. Ruim duizend stalen voorspankabels in het beton worden aangetrokken als het beton aan het uitharden is.

Zwarte slangen met koelwater, die zijn mee gestort in het beton, zorgen ervoor dat het beton niet te warm wordt, met voortijdige verharding tot gevolg (en daardoor scheurvorming). Beton warmt namelijk op tijdens het uitharden en het koelwater zorgt ervoor dat het beton de warmte goed kwijt kan.

Aansluiting Valkenburg-Oost zorgt in de toekomst, samen met de aansluiting Valkenburg-West, voor de ontsluiting van de toekomstige woningbouwlocatie Valkenhorst.