Logo allesoverkatwijk.nl
Eerst allemaal op de foto en dan op naar Den Haag. | Foto: Piet van Kampen
Eerst allemaal op de foto en dan op naar Den Haag. | Foto: Piet van Kampen (Foto: Piet van Kampen)

Met zijn allen naar Nationale Veteranendag

Vorige week zaterdag was het de Nationale Veteranendag die sinds 2006 een evenement is. Een eerbetoon aan hen die in oorlogsgebieden, waar ook ter wereld, van voormalig Nederlands Indië, het Midden Oosten tot in Afrika aan toe voor de vrede hebben gediend. Van de ruim 350 veteranen uit de gemeente Katwijk vertrok een groep om in Den Haag deze dag mee te vieren.


Door Piet van Kampen | Video: Marc Wonnink.

Jan Doppenberg is een van hen. Zelf diende hij in Libanon maar was niet eerder in Den Haag tijdens deze voor velen een bijzondere dag. ‘Ik heb er over gehoord en wilde het nu zelf ook graag eens mee beleven, het moet een speciale dag zijn’.

Voor John Keereweer is het zo’n speciale dag. Hij die in Irak en Cambodja de vrede diende had deze dag al vaker beleefd. ‘Voor mij de allermooiste dag van het jaar, daar kan geen enkele feestdag tegenop’, klonk hij enthousiast. ‘Ik zou hem voor geen goud willen missen. Het is een dag van weerzien en verbondenheid’, heeft hij al eerder ervaren. Nog even de witte anjer opspelden voor de groepsfoto voordat de bus richting de Residentiestad vertrok.

Waardering
Voordat het gezelschap vanuit het gemeentehuis vertrok sprak burgemeester Cornelis Visser de aanwezigen toe. Waarderende woorden aan hen die ‘op een dag als vandaag de verbondenheid met en tussen elkaar voelt en hoe waardevol uw inzet is geweest. Vandaag is een bijzondere dag om herinneringen aan uw kameraden die zijn omgekomen, te delen. Zij die het hoogste offer hebben gebracht en niet terugkeerden. Zij verdienen onze blijvende dankbaarheid en respect. Voor hen zou ik graag samen met u een minuut stilte in acht willen nemen’. Katwijks eerste burger refereerde ook aan de huidige oorlog in Oekraïne en de vluchtelingen die in het Heerenhuys aan de Overrijn in onzekerheid leven, bezorgd over hun echtgenoten en familieleden. Het is helaas de actualiteit.

Vol programma
Er wachtte de veteranen een druk programma met een defilé met oud en modern materieel. Muziek van de bands van alle Krijgsmachtonderdelen, optredens op het podium op het Malieveld en diverse activiteiten. En natuurlijk zoveel mogelijk met oude bekenden herinneringen ophalen.

Ook Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte gaven acte de présence tijdens dit jaarlijkse gebeuren wat voor de oudere generatie maar ook voor de jongere veteranen een bijzondere dag is.