Logo allesoverkatwijk.nl


Meterslange slang in Panbos op video vastgelegd

Even schrikken voor een aantal wandelaars deze week in Panbos. Daar kronkelde opeens een meterslange slang over het wandelpad. Het dier is onderweg van de beschoeiing naar een andere schuilplek. Dat er slangen in de duinen zitten, is algemeen bekend. Maar zo groot?

Het blijkt te gaan om een Amerikaanse Stierslang. In de duinen tussen Katwijk en Scheveningen zitten er mogelijk tientallen. Stichting Duinbehoud laat in een artikel uit 2020 weten: ‘De stierslang (Pituophis Catenifer), ook wel westelijke stierslang of Amerikaanse stierslang genoemd, is een – niet giftige – slang uit de familie gladde slangen (Colubridae). De huidskleur is geel-grijs, met een rij aaneensluitende zwarte vlekken op de rug. Geschat wordt dat er tussen de 40 en 80 exemplaren in het duingebied tussen Scheveningen en Katwijk rondschuiven. Het is niet zeker of de slangen zich succesvol in de duinen voortplanten.’

De slangen voedden zich met zandhagedissen, ratten, muizen en jonge konijnen. De slangen kunnen wel twintig jaar oud worden. ‘Als je zo’n slang ontdek, maak een foto, blijf verder op afstand en bel de dierenambulance die de slang dan kan vangen en naar Serpo-Rijswijk brengt,’ aldus Stichting Duinbehoud.