Logo allesoverkatwijk.nl

VIDEO - Uniek; De Limes Bubble Barrier bubbelt

Geen poeha, maar gewoon de knop ingedrukt. Het lijkt een weinig betekenisvolle handeling. Echter is het aanzetten van de Limes Bubble Barrier woensdagmorgen een wereldprimeur. In de uitwatering, bij de jachthaven is sinds vandaag een diagonale lijn bubbels te zien. Plastic wordt hiermee naar de zijkant verplaatst en opgevangen. Het komt daarmee niet meer in de Noordzee terecht. Volgende week is een officiële openingshandeling gepland.

Het initiatief stamt uit 2018. Een actie tussen inwoners, gemeenten, instellingen en bedrijven begon met het samenwerkingsverband tussen Coast Busters, Hoogheemraadschap van Rijnland en gemeente Katwijk. Vervolgens kwam er steun vanuit gemeenten Noordwijk, Teylingen, Oegstgeest, Leiden, Voorschoten, Wassenaar, Leiderdorp, Zoeterwoude en Alphen aan den Rijn om de technologie in Katwijk te introduceren. Dankzij de steun van Holland Rijnland en de provincie Zuid-Holland, evenals het aansluiten van gemeenten Kaag en Braassem, Woerden en Utrecht werd realisatie haalbaar.

Het draagt de komende jaren bij aan het creëren van bewustzijn rondom de hoeveelheid plastic in ons water en welke acties er nodig zijn om dit te voorkomen en verminderen. Door het gevangen plastic te sorteren en te monitoren, verzamelen de partners een schat aan informatie.