Logo allesoverkatwijk.nl
Nelly Smits van Vereniging Oud Valkenburg nam dankbaar de cheque in ontvangst. | Foto: pr
Nelly Smits van Vereniging Oud Valkenburg nam dankbaar de cheque in ontvangst. | Foto: pr (Foto: pr)

Mooie gift voor Torenmuseum

Het Torenmuseum in Valkenburg kreeg vorige week woensdag in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk een cheque van 2.500 euro uitgereikt van Rotary Noordwijk en omstreken. 

De schenking vond plaats op voorstel van Rotary-lid en Valkenburger Jaap van der Meij. Hij vond dat na musea in Katwijk, Noordwijk en Noordwijkerhout ook het museum in Valkenburg een donatie verdiende. 

De feestelijke uitreiking door Rotary-voorzitter Marc Broere aan Nelly Smits als voorzitter van Vereniging Oud Valkenburg als beheerder van het museum vond onder ideale omstandigheden plaats. 

Wat is er prettiger dan een diner in de buitenlucht? Het hotel was bereid gevonden eettafels buiten te plaatsen, zodat het samenzijn onder een strak blauwe lucht met uitzicht op zee kon plaatsvinden. 

Tijdens de geanimeerde gesprekken voorafgaand aan de uitreiking kwamen naast veel andere onderwerpen het goede doelenbeleid van de Rotary en het Romeinse verleden van Valkenburg aan bod.

Romeins Valkenburg
In Valkenburg maakte een castellum (fort) onderdeel uit van de Romeinse bouwwerken in het toenmalige Praetorium Agrippinae. Dit fort in het huidige dorpscentrum is een UNESCO werelderfgoedlocatie. Het maakte onderdeel uit van de limes, de grens van het Romeinse rijk.

Het Castellum was omgeven door een vicus (dorp). Daarnaast lag er in de strook aan de Rijn die in de Romeinse tijd bebouwd was nog een ambachtsvicus (met daaronder mogelijk een tweede castellum) op De Woerd. Ook dit is nu een UNESCO werelderfgoedlocatie. 

Verder bevatte de bebouwing in Praetorium Agrippinae een agrarische vicus, een wachttoren, haven kades, een klein fort, een legioenskamp, verschillende grafvelden en de limesweg. Dit complete Romeinse ecosysteem in de ondergrond maakt van Valkenburg één van de belangrijkste Romeinse opgravingslocaties in Nederland. 

De donatie past in het beleid van de Rotary om naast bijvoorbeeld gezondheidsbevordering, onderwijs en vrede op (inter)nationaal niveau ook lokale maatschappelijke doelen te ondersteunen. De openingstijden van het museum zijn zaterdag en zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur.