Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Piet van Kampen

Willem van Zuilen met omroeppensioen

Hij was tot de 88e minuut van de wedstrijd Katwijk-De Treffers op 4 juni een van de langst dienende sportverslaggevers uit de regio. De zo herkenbare stem met het aanstekelijke enthousiasme van de geboren en getogen Rijnsburger Willem van Zuilen verstomde op dat moment. Veel trouwe luisteraars zullen hem ongetwijfeld gaan missen.

Door Piet van Kampen

Veel senioren onder ons zullen zich vast en zeker Theo Koomen nog herinneren. Ook zo´n man die ´in de wedstrijd kroop´ en luisteraars aan zich wist te binden. Willem was er ook zo een. Hij heeft na bijna 35 jaar een weloverwogen besluit genomen om ermee te stoppen. ‘Het is mooi geweest. Nu kan ik ook andere dingen op zaterdag gaan doen, zoals naar mijn kleindochter gaan kijken die ook voetbalt en eens een leuke wedstrijd in de regio gaan bekijken. Ik krijg er ook weer veel voor terug’, blikt hij nu al vooruit.

Afscheid met emotie
Zoals men Willem kent ‘als een man van passie en gedrevenheid’ is het er ook een van emoties. Willem denkt terug aan de eerder genoemde 88e minuut op zaterdag 4 juni. ‘Kijk eens omhoog Willem’ werd er hem toegeroepen. ‘Zie ik daar twee vliegtuigjes boven sportpark De Krom met de teksten ‘Impelstimpelstapelgek’ en ‘Willem bedankt. Omroep West’. Nog geen minuut later kwamen mijn twee kleindochters Vanessa en Jesselijn mij de rode kaart tonen. Het breekt je op zo’n moment. Alles was van tevoren door mijn vrouw Silvia en mijn zonen Gert en Rob geregeld. Scheidsrechter Sander de Brito Roque wist ervan en mijn naam werd van de tribune gescandeerd. Onvergetelijk. Collega Herman Nanninga nam de twee laatste minuten van mij over en hem ben ik ook net als aan alle andere collega’s van Omroep West veel dank verschuldigd. Ook aan Huig Ouwehand, de PR man van de v.v. Katwijk. Ik heb daarna nog heel veel bedankjes ontvangen’, blikt de ‘reporter in ruste’ terug op deze onvergetelijke momenten.

Willem die als keeper in de pupillen van Rijnsburgse Boys begon is in de actieve voetballerij nooit ver gekomen. Zijn loopbaan als sportverslaggever zou echter langer duren dan die van menig voetballer. Hij begon bij piratenzender Radio Rijnsburg plaatjes te draaien en werd speaker bij Rijnsburgse Boys. Willem had ook oren naar een job bij Radio West en solliciteerde met succes. 

Van Zuilen mocht het een keer proberen en stuurde een bandje in van de bekerwedstrijd Rijnsburgse Boys- Excelsior Maassluis (3-2). Zijn proefexamen werd gehonoreerd. ‘Daarna ben ik nooit meer van de zender af geweest’, vertelt hij met zeer bescheiden trots.

Radio of TV?
Behalve live langs de lijn met de microfoon in de hand heeft Willem ook drie seizoenen de nabeschouwingen van de wedstrijden uit onze regio voor TV West Sport mogen presenteren. De vraag wat hij nu leuker vond is snel beantwoord. ‘Alles heeft zijn charme maar radio vond ik toch het mooiste’, klinkt het resoluut. ‘Vooral die jaren dat ik samen met Jan Hermsen ADO Den Haag mocht verslaan. Ik heb spelers als Lex Immers en Tom Beugelsdijk zien debuteren. Ik herinner mij nog dat ADO Feyenoord met 2-0 in De Kuip versloeg waar ik ook live bij was’.

Hoogtepunten
Op de vraag wat zijn hoogtepunten waren tijdens de vele wedstrijden (ruim 1700) die hij van commentaar voorzag, hoeft hij ook niet zo lang na te denken.

Het waren er velen en Willem licht er een paar uit zijn fotografisch geheugen: ‘Begin jaren ’90 toen Quick Boys tegen Urk kampioen werd. De sfeer, huilende mensen. In 2006 toen RBB kampioen werd uit bij Lisse. Een voorzet van Asencion en Gootjes kopte de 0-1 binnen, De boel ontplofte. In 1997. Op Middelmors de beslissingswedstrijd Scheveningen- FC Lisse, 3-4. Alles er op en er aan, een ware happening. Katwijk thuis tegen Achilles ’29 0-0 en uit werd het 0-3. Binnen een kwartier stond Katwijk voor en dat terwijl ze met angst en beven naar Groesbeek waren gekomen. Het zijn van die wedstrijden die je nooit meer vergeet’.

‘Impel stimpel stapelgek’ bekende uithaal van Willem van Zuilen
‘Zoals ik al eerder aangaf lekker naar mijn kleindochter kijken en een leuke wedstrijd in de regio meepakken. En ik rijd nog op de taxi met kinderen met een beperking en dat vind ik zo mooi. Daarnaast geef ik ook nog een paar uurtjes les bij Mutlisport dus ik vermaak me wel. De druk is van de ketel en ik ga van alles genieten’, besluit hij dit zeer aangename een-tweetje.