Logo allesoverkatwijk.nl
<p>Wethouder Gerard Mostert met voor zich het dossier Valkenhorst. | Foto: Marc Wonnink</p>

Wethouder Gerard Mostert met voor zich het dossier Valkenhorst. | Foto: Marc Wonnink

(Foto: Marc Wonnink)

Uur van de waarheid bestemmingsplan Valkenhorst

Het uur van de waarheid voor bestemmingsplan Valkenhorst is aangebroken. Op donderdag 30 juni neemt de gemeenteraad naar verwachting het bestemmingsplan aan. Daarmee is een hele grote stap gezet in de bouw van maximaal 5.600 woningen op voormalig vliegkamp Valkenburg.

Door Marc Wonnink

Vorige week donderdag had de commissie van de gemeenteraad nog een hoop op- en aan te merken. Het vaststellen van het bestemmingsplan op 30 juni zal dan ook niet zonder slag of stoot gaan. Diverse partijen komen met amendementen en moties.

Over het algemeen heerst er een voorzichtige euforie in de gemeenteraad. Ein-de-lijk kan er gebouwd gaan worden op Valkenhorst.

‘Een belangrijk moment’, zegt René Slootweg van GemeenteBelangen. ‘Meer woningen zijn in onze gemeente hard nodig’, aldus Lennart van der Plas van de VVD. ‘Eindelijk praten we over het bestemmingsplan’, vindt Tom Reedijk van de PvdA. ‘Een historische beslissing’, volgens Bert Tibben van D66.

‘Beroep op ieders verantwoordelijkheid’
Niet iedereen is blij met het bestemmingsplan. Jaap Haasnoot van KiesKatwijk waarschuwt voor een zeer zwarte lucht boven Katwijk als de raad dit bestemmingsplan vaststelt.

‘Dit bestemmingsplan is voor elk raadslid onaanvaardbaar. Dit plan is niet rijp voor besluitvorming. De stikstofregels worden aangepast, we moeten ons aanpassen. Partijen zeggen dat we rentmeester van Gods schepping zijn. Wij zijn dé overheid hé. Als het Rijk zegt dat we stikstof moeten verminderen, dan moeten wij daar ons aan conformeren. Alleen zo houden we Gods schepping in ere. Ik doe een beroep op ieders verantwoordelijkheid.’

Haasnoot heeft verder een hoop aan te merken op het lage aantal sociale woningen, zo’n 35 procent. Verder voorziet hij een verlies van 120 miljoen euro voor de gemeente Katwijk.

Meer in De Katwijksche Post van vandaag.