Logo allesoverkatwijk.nl
Actrice Nicolette van Dam met achter haar de Spakenburgse leden van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten.
Actrice Nicolette van Dam met achter haar de Spakenburgse leden van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten. (Foto: W.M. den Heijer)

Recordbedrag voor vaatje Hollandse Nieuwe

De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft dinsdagmiddag 14 juni het recordbedrag van 113.500 euro opgebracht. De opbrengst van het vaatje is geschonken aan Stichting Ambulance Wens en de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) wist het vaatje te bemachtigen.

Door Willem den Heijer

Door corona-regels kon het jaarlijkse evenement twee keer achterelkaar niet plaatsvinden. Dit jaar kon dan eindelijk de ‘gewone’ veiling weer van stal gehaald worden. Nog voor de veilingmeester van wal stak liet fileermeester Arie Kuijt weten dat het dit jaar al vroeg goed zat met de kwaliteit van de haring. ‘M’n maatje Leen Roeleveld uit Noorwegen seinde mij halverwege mei al in dat ze haring hadden met een uitstekend vetpercentage. Zo zie je maar dat je de natuur niet kunt sturen. Die heeft ons verrast met zulke vroege maatjes’, aldus Kuijt. 

Collega Peter Koelewijn stak nog een verhaal af over de manier waarop de haring wordt gevangen en aangeland in Noorwegen, Denemarken en Schotland. De meeste haring komt overigens uit Noorwegen, waar veel Nederlandse haringinkopers, in dienst bij groothandelaren, gebruik maken van supermoderne lokale fabrieken.

Hollandse maatjes
Naast enkele nieuwkomers waren het toch vooral de traditionele groothandelsbedrijven uit Spakenburg, IJmuiden, Katwijk en Scheveningen die enthousiast meededen in het bieden. Daardoor liep het bedrag al vrij snel op. Onder andere Cornelis Vrolijk, Fish Partners, Ouwehand, Dulk Haasnoot Seafood, Parlevliet & Van der Plas deden verschillende pogingen om het vaatje te bemachtigen. Actrice Nicolette van Dam stookte het vuurtje regelmatig op. 

Uiteindelijk wist het VNV als laatste bieder beslag te leggen op het vaatje. Voorzitter Adriaan van Moort was er maar wat trots op dat ie het vaatje mee kon nemen. De Stichting Ambulance Wens was vooral blij met het enorme bedrag. Vrijwilligers van de stichting vervullen de laatste wens van terminale patiënten die afhankelijk zijn van ambulancevervoer. Vanaf 15 juni zijn de Hollandse maatjes weer verkrijgbaar in de winkel, aan de kraam en in de supermarkt.