Afbeelding

Stichting Duinbehoud ‘verbijsterd’ over stikstofplannen Valkenhorst

Algemeen

Stichting Duinbehoud en Stichting Berkheide Coepelduynen zijn verbijsterd over de voorgestelde plannen om stikstof te compenseren op voormalig vliegkamp Valkenburg. Op de locatie Valkenhorst moeten de komende jaren 5.600 woningen gebouwd worden. Om dat mogelijk te maken zijn de initiatiefnemers verplicht aan te tonen dat stikstof voldoende gecompenseerd wordt.

Dat compenseren kan bijvoorbeeld gedaan worden door boerderijen op te kopen of maximumsnelheden op naastgelegen wegen te verminderen.
Echter wordt volgens de stichtingen in het bestemmingsplan Valkenhorst uitgegaan van ‘oude emissie rechten’ van al lang vertrokken of gestopte veeteeltbedrijven. Sjoemelkoeien worden ze ook wel genoemd. De wethouder heeft meermaals benadrukt dat hier geen sprake van is, en dat die aantallen koeien er echt gewoon staan.

De stichtingen nemen daar geen genoegen mee, en vervolgen hun betoog: ‘Voor de stikstof is gekozen om gebruik te maken van geitenpaadjes en een concreet gegarandeerd uit te voeren plan voor de mitigatie van de recreatiedruk is er ook niet.’ Duinbehoud en Berkheide Coepelduynen zijn fel gekant op de plannen. ‘Voor ons geven deze plannen en visie geen aanleiding om de significant negatieve gevolgen van stikstof en toenemende recreatiedruk vanwege de ontwikkeling van Valkenhorst te gedogen.’ Daarmee lijkt het er op dat de stichtingen naar de Raad van State gaan als de gemeenteraad akkoord gaan met het bestemmingsplan. ‘Sterker nog, op deze wijze zal Europees en landelijk gezien beschermde en kwetsbare duinnatuur sterk worden aangetast.’

De stichtingen zijn overtuigd van hun recht. ‘Het kiezen voor deze oplossing leidt in ieder geval tot langdurige procedures en naar onze vaste overtuiging tot afwijzing door de Raad van State van dit bestemmingsplan, waarna de hele procedure weer opnieuw moet worden opgestart.’ De stichtingen zijn niet tegen woningbouw, integendeel. Maar het moet volgens hen wel op de juiste manier gebeuren.

Donderdagavond bij het bespreken van het bestemmingsplan in de commissievergadering waren de stichtingen overigens niet aanwezig.

Uit de krant