Juwelenexpert Martijn Akkerman gaf een presentatie ter opening van de tentoonstelling. | Foto: Maarten van Rijn
Juwelenexpert Martijn Akkerman gaf een presentatie ter opening van de tentoonstelling. | Foto: Maarten van Rijn Foto: MAARTEN_VAN_RIJN

Katwijkse dracht & schilderpracht

Algemeen

In het Katwijks Museum is sinds afgelopen dinsdag de zomertentoonstelling ‘Katwijkse dracht & schilderpracht’ te zien. Afgelopen zaterdag vond de officiële opening plaats. Deze werd verricht door Martijn Akkerman. Hij is juwelenhistoricus en bovendien regelmatig te zien in het tv-programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’.

Akkerman vertelde voor een zaal vol aandachtige luisteraars gloedvol over hoe een sieraad van zijn grootmoeder bij hem al op jonge leeftijd een passie voor sieraden ontketende. Het kleinood was een voorhoofdsieraad. Dit ‘Stiftje’ vormde een onderdeel van uitsluitende West-Friese en Katwijks klederdracht. Een boeiend verteld verhaal verhaalde over hoe het sieraad via de adel, getuige diverse schilderijen, in de volksdracht terecht kwam.

Sieraden
De tentoonstelling laat klederdracht zien aan de hand van schilderijen met daarbij voorbeelden van de dracht die daarop te zien zijn. Natuurlijk ook speciale aandacht voor de sieraden die bij de Katwijkse klederdracht horen.

Zo staan poppen in stoere vissersdracht bij schilderijen van vissers. Een recent aangekocht werk van Blommers toont vrouwen die de vangst op het strand aan het sorteren zijn. Ter aanvulling het hoofddeksel met mand van een visverkoopster. En dat zijn zo maar een paar voorbeelden.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 3 september.

Uit de krant