Buurtstroom Katwijk is officieel van start. | Foto: Piet van Kampen
Buurtstroom Katwijk is officieel van start. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Project ‘Buurtstroom Katwijk 1’ officieel van start

Algemeen

Vorige week vrijdag was voor de Katwijkse Energie Coöperatie het moment om in de kantine van AVR Rijnsoever samen met de leden de officiële opening van het eerste particuliere groene stroomproject te vieren. Eind april startte het officieus en na ruim een maand zijn de eerste resultaten al geweldig.

Door Piet van Kampen | Video: RTV Katwijk.

In december 2020 ontstond vanuit de werkgroep ‘Katwijk Energie Neutraal’ het idee om samen met de Stichting ‘Bollenstreek Duurzaam’ en de gemeente Katwijk de ‘Katwijkse Energie Coöperatie op te richten. Doelstelling: middels een flink aantal zonnepanelen groene stroom op te wekken.


De vraag was echter waar een geschikte plek beschikbaar zou komen. Die kwam er. De gemeente had op het dak van de schietbaan aan de Olympiaweg een veld panelen aan gebracht maar er bleef nog een flinke ruimte over. Een ideale ruimte om hier de gekoesterde wens van de werkgroep in vervulling te laten gaan. Door corona is een en ander vertraagd maar er liggen nu 594 panelen die 67 Katwijkse huishoudens van stroom kunnen voorzien.

‘Hopelijk komen er meer ruimtes binnen de gemeente om ook elders in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg meer huishoudens van groene stroom te kunnen voorzien’, is de wens voorzitter Loek van Driel en zijn medebestuursleden, Jan Mimpen, Patrick Wijngaard en Paul Zwetsloot.

Certificaten
Er kon worden ingeschreven om certificaten van 250 euro te kopen om als lid van de vereniging te investeren in het project. Alles werd verkocht. ‘We zitten nu vol’ vertelt voorzitter Loek van Driel. De deelnemers kunnen 15 jaar lang rekenen op een rendement van 4 procent en hopelijk meer’ geeft Van Driel aan. De stroom die wij opwekken wordt verkocht aan OM Nieuwe Energie en daar kunnen onze leden hun stroom bij betrekken maar zijn ook vrij om bij een andere maatschappij af te nemen’ licht de preses toe.

Namens OM Nieuwe Energie bood Sjoerdsje Mensonides een cheque aan waarop het eerste resultaat stond: 30.000 kWh in zo’n korte tijd. Een zeer mooie score met uitzicht op de gewenste 200.000 kWh per jaar.

Uit de krant