Roy van Leeuwen heeft de openingstreffer gescoord. | Foto: Piet van Kampen
Roy van Leeuwen heeft de openingstreffer gescoord. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen
Foto’s

FC Rijnvogels kampioen

Algemeen

Zaterdag 4 juni 2022 gaat de geschiedenisboeken in als de dag waarop de terugkeer naar de Derde Divisie werd gevierd. De ontlading op De Kooltuin na de 2-0 zege op Zwaluwen was groot. De ontknoping van een ongeschreven scenario waar tot twee wedstrijden voor het einde nog vier titelkandidaten over waren. Uiteindelijk vlogen de Vogels het allerhoogst en verdienden het kampioenschap zeer terecht. Een prestatie van het collectief dat met en voor elkaar streed en er voor werd beloond.

Op een zeer druk bevolkte Kooltuin was de ambiance er een die bij een dergelijke kampioenswedstrijd behoort. Onze trouwe supporters waren er en met name die van de evenementencommissie hadden kosten nog moeite gespaard om er vooraf al een happening van te maken. Een boost voor de mannen van de succesvolle trainer Thomas Duivenvoorden die ogenschijnlijk ontspannen aan het duel begonnen en reeds na vijf minuten konden juichen nadat Roy van Leeuwen een assist van Dennis Bakker achter doelman Mark van Es prikte. Een opsteker die het zelfvertrouwen nog meer deed toenemen.

De gastheren domineerden en ondervonden niet al te grote problemen met de Vlaardingers die de eerste periodetitel al op zak hadden. Een echte redding heeft doelman Arie van der Niet niet behoeven te verrichten. Het lukte de Vogels echter niet om voor de rust de marge te verruimen al waren Kasper Michel en Leonard de Beste er met hun kopballen na corners er wel dichtbij maar beide keren vloog het leer over het doel.

In het tweede bedrijf vrijwel een identiek beeld als voor de pauze. Na een minuut of tien was het weer Roy van Leeuwen die succesvol afdrukte na een panklare assist van Tom Bijen. Met de 2-0 voorsprong op de teller gingen de roodwitten voor meer zonder aan vroeg achterover leunen te denken. Dat zit niet in de speelwijze opgesloten. De jacht op meer werd echter niet beloond ondanks fraaie pogingen (Virgil Tjin Asjoe, Tom Bijen en Julian Dobbe) die net niet de juiste richting hadden. Zwaluwen deed enigszins mee maar kwam nimmer tot serieuze kansen omdat de Katwijkse middenvelders en verdedigers voor elke meter vochten en vrijwel niets weggaven.

De titel gloorde met het verstrijken van de minuten. Inmiddels was bekend dat concurrenten Feyenoord en Capelle achter stonden maar dat deed niet meer ter zake. De Vogels moesten op eigen kracht gelijkspelen maar liever nog winnen en deze missie is perfect geslaagd. Thomas Duivenvoorden bracht nog enkele verdedigende wissels in om de voorsprong te koesteren wat op zich een logische zet was.

Het eindsignaal van de prima leidende arbiter Boringa klonk als hemelse muziek in de vele honderden Katwijkse oren. De ontlading was daar en de titel die enkele maanden geleden nog onhaalbaar leek werd op het eigen sportpark groots gevierd. Burgemeester Cornelis Visser prees het team, de staf en de vereniging voor dit mooie resultaat.


De weg naar het succes van Rijnvogels

Voetbal n De koers naar de titel telde 30 etappes. Niet altijd werd de finish juichend genomen maar meer dan voldoende keren voor een verdiend kampioenschap.

Het was een seizoen waarin vanwege langdurige blessures van doelman Yannick Augustinus, Peer van Paassen en Luc van der Plas geen speelminuten waren weggelegd. Topscorer Maarten Reyneveld moest zeven wedstrijden voor het einde afhaken met ook al een blessure die hem maanden lang buitenspel zal zetten. Desondanks was de groep van succestrainer Thomas Duivenvoorden veerkrachtig genoeg om als collectief dit kampioenschap met elkaar te behalen.

Vanaf de eerste zege op Achilles ‘29 (2-1) die in de slotminuut werd binnen gehaald groeide week na week het aantal supporters. Ook in uitwedstrijden lieten zij zich gelden. De climax van het aantal meegereisde fans werd bij de cruciale uitwedstrijd tegen ARC bereikt toen er zes bussen fans mee naar Alphen aan de Rijn togen. Bij verlies zou de titel naar alle waarschijnlijkheid als een droom uiteen zijn gespat. Ook voor de thuisclub waren er nog volop kansen op het kampioenschap. Bij ARC werd na eerder medetitelkandidaat Capelle te hebben verslagen weer in het hol van de andere leeuw gezegevierd, nu op Zegersloot. Uitbundige fans vierden het als ware de titel op dat moment al in de knip.

Tot aan de winterstop leken de Vogels op de eerste periodetitel af te stevenen maar Capelle stak hier op de Kooltuin een vervelend stokje voor (2-3). Er leek nadien iets geknakt te zijn want na de winterstop volgde een mindere periode waarin weinig punten werden vergaard en de achterstand op koploper Capelle op zeker moment maar liefst zeven punten bedroeg. ‘We moeten er vertrouwen in blijven houden’ preekte trainer Thomas Duivenvoorden. Hij hield het in zijn groep die daarna maar liefst acht overwinningen op rij noteerde en weer titelkandidaat werd. De nederlaag tegen Smitshoek was een domper maar nog geen man overboord. Vier kampioenskandidaten over. Wat een scenario! Uiteindelijk mocht op De Kooltuin de champagne worden ontkurkt.

Afbeelding
Doelpuntenmaker Dennis Bakker hier in de tang bij twee verdedigers. | Foto: Piet van Kampen
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant