Kor en Jessica kijken uit naar Paardenmarkt 2022. | Foto: CvdS.
Kor en Jessica kijken uit naar Paardenmarkt 2022. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Eindelijk weer een dorpsfeest vieren; Bomvol programma Paardenmarkt

Algemeen

‘We hebben 2,5 jaar geen dorpsfeest gehad. Laat de Paardenmarkt maar komen. Volgende week woensdag gaan we los.’ Dit laat Kor Kleijwegt, voorzitter van het Paardenmarkt comité weten. Medebestuurslid Jessica de Mooij vult hem aan: ‘We gaan er met elkaar een leuke dag van maken. We hebben er zin in’.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Het Paardenmarkt comité weet pas sinds maart dat de Paardenmarkt 2022 door kon gaan. Dit had natuurlijk alles met corona te maken. ‘Ondanks deze korte voorbereidingstijd hebben we een leuk programma samengesteld en kan iedereen rekenen op een ouderwetse Paardenmarkt’, laat Kor weten.

Tradities
Belangrijk deze dag is dat de paarden centraal staan. Vanaf de vroege morgen worden de paarden aangevoerd en opgesteld langs de Vliet en de Graaf Florislaan. ‘Het aanbod blijft altijd een verrassing. Ook nu hebben we handelaren aangeschreven om vooral weer naar Rijnsburg te komen. Daarbij hebben we de premie ook verhoogd om het aantrekkelijk te maken. De premie voor een pony is 20 euro en voor een paard 25 euro’, vertelt Jessica.

’s Middags staat het ringsteken met aangespannen paard en het onderdeel ‘onder de man’ op het programma. Jessica hierover: ‘Hier hebben we veel energie ingestoken om voldoende deelnemers te krijgen. Het is een traditie die bij onze Paardenmarkt hoort. Het ringsteken met aangespannen paard wordt echter steeds minder beoefend. In den lande zie je dat het animo terugloopt. Antiek rijden is een dure hobby. Mensen die deze hobby beoefenen worden ouder en verenigingen stoppen en worden opgeheven. Daarom zijn we extra blij dat het gelukt is dat dit onderdeel door kan gaan’.

Paardenmarkt 2022 wordt ’s morgens om 7.00 uur bij de Willem de Klinkbrug officieel geopend. Dit onder het geluid van de klokken van de Grote kerk. ‘Aan de toren (die deze dag ook kan worden beklommen) wapperen deze dag vier vlaggen. Naast de Nederlandse- en Rijnsburg vlag ook twee Oekraïense vlaggen. Rijnsburg is verbonden met dit land en we willen er op deze manier bij stilstaan wat er op slechts 2000 km bij ons vandaan aan de hand is’, aldus voorzitter Kleijwegt.

Programma
De organisatie laat weten dat bij verschillende onderdelen tijdens Paardenmarkt maatschappelijke organisatie betrokken zijn.

Om 9.00 uur start de braderie langs de Vliet, Kerkstraat, Rapenburg en Hoftuin. Naast veel commerciële marktkramen, zijn er ook een aantal goede doelen vertegenwoordigd. Zoals: Fietsmaatjes Katwijk, World Servants, de Floraband, de Zonnebloem, Wijkservicecentrum Centraal, Opentuinen Rijnsburg en Give a Child a Family. Van deze laatste stichting is de Katwijkse Maria Hufner, werkzaam voor deze stichting in Margate Zuid-Afrika, deze dag aanwezig.

Bij het gat van Peursum wordt deze opgeleukt met een kinderboerderij van Westerweide. Van 11:00 – 13:00 rijdt hier een Paardentram. Het plein bij het Spinozabeeld wordt ingericht als een kunstplein. Op het KoomansKinderplein kan men zich vermaken met o.a. een springkussen, klomp met een zeiltje, schminken of een glittertattoo laten zetten. Brandweer Rijnsburg is aanwezig en geeft een aantal demonstraties. Om 13.00 uur is er op het muziekpodium aan het Koomansplein de trekking van de loterij. Om 13:20 uur is hier een optreden van DWS. Tot 20.00 uur duurt het muziek op het plein, georganiseerd door de Flora Band. U kunt optredens verwachten van zangers Alex, Bart Heemskerk en DJ Bee.

Vanaf 14.00 tot 16.00 uur zullen een viertal shanty koren een optreden verzorgen. Dit gebeurt bij de Wilhelminaboom en bij het Spinozaterras. Naast de Vlietzangers maken Zeemanskoor K.W.V. Skuytevaert, Voor de Mast en De Zilk hun opwachting.

Natuurlijk is er woensdag 8 juni ook kermis op het Hoftuinplein. Deze duurt tot en met vrijdag. Kor en Jessica zijn samen met de andere comitéleden aan het aftellen tot volgende week woensdag: ‘Met elkaar gaan we van Paardenmarkt Rijnsburg 2022 een groot en gezellig dorpsfeest maken’. 

Uit de krant