De gemeentelijke begroting van dit jaar toont een gat van 661.000 euro. | Foto: Pixabay
De gemeentelijke begroting van dit jaar toont een gat van 661.000 euro. | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Katwijk houdt 6,5 miljoen over in 2021

Algemeen

Katwijk sluit het jaar 2021 positief af met 6,5 miljoen euro over op de begroting. Dit komt vooral omdat in het afgelopen jaar minder kon worden uitgegeven, vanwege corona. Daarnaast kreeg de gemeente aan het einde van het jaar onverwacht extra geld vanuit het Rijk, wat in 2022 of later wordt uitgegeven.

In 2018 begon het toenmalige college in de min. Er was weinig financiële ruimte om werk te maken van de grote opgaven waar de gemeente voor staat. Het college en de gemeenteraad hebben daarom flink bijgestuurd op de uitgaven van de gemeente.

Het vertrekkende college sluit volgens de gemeente af ‘met een stevige financiële basis en goed inzicht in de komende kosten en noodzakelijke investeringen.’ Het overschot van 2021 wordt apart gezet voor de zorg en gebruikt om de reserves te versterken.

Wethouder financiën, Adger van Helden: ‘De afgelopen jaren hebben we flinke stappen gezet in het versterken van de financiële situatie van de gemeente. Ook de lobby bij het Rijk heeft z’n vruchten afgeworpen. Voor ons stond steeds het belang van de inwoners voorop: Hoe houden we onze voorzieningen op orde, de kosten in de hand en de belastingen laag. Ik ben er trots op om een net huishoudboekje over te kunnen dragen.’

Onzekere tijd
2021 was het jaar waarin iedereen heen en weer geslingerd werden door corona; lockdown, winkels dicht, avondklok. Financieel en mentaal wederom een zwaar jaar voor veel inwoners, de bedrijven en verenigingen én ook voor de medewerkers van de gemeente. ‘Eind vorig jaar leken we daar wat uit te komen en toen brak de oorlog in Oekraïne uit. En dat samen met de hoge woningnood, enorm stijgende energiekosten, de stijgende vraag naar zorg en de financiële onzekerheden met betrekking tot bijdragen van het Rijk, maken dat we in een heel onzekere tijd leven. Een stevige financiële koers blijft onverminderd belangrijk.’

2022 en verder
2022 en verder zien er iets minder rooskleurig uit. De gemeente stevent af op een tekort van 661.000 euro dit jaar. Bovenop de al geplande bezuinigingen van 377.000 euro, is er dit jaar een extra tekort van 284.000 euro. Dat blijkt uit de Voorjaarsbestuursrapportage 2022. 1,4 miljoen euro voor investeringen is op papier al uitgegeven, maar in werkelijkheid nog niet. In feite is er volgens de gemeente geen tekort.

Het college wil dit saldo laten staan voor het nieuwe college. Mede door ‘onzekerheden die nog komen.’ Voor de komende twee jaar loopt het extra tekort op papier op van 284.000 euro in 2022 naar 354.000 euro in 2023 en 322.000 euro in 2024. Dat komt mede door extra garantstellingen en bijvoorbeeld de Hanging Baskets. 

Bezuinigingen
377.000 euro stond sowieso al op de planning om te bezuinigen dit jaar. Echter gaat dat maar mondjesmaat. Zo is de huurverhoging van de strandhuisjes nog niet gerealiseerd, dat komt door een rechtszaak die de strandexploitanten hebben opgestart. Dit kwartaal wordt een nieuw voorstel besproken met de strandexploitanten. Dat scheelt toch 200.000 euro per jaar.

Extra bezuinigen op het personeelsbestand is ook lastig, ‘…komt het onderwerp werkdruk vaak naar voren. Deze wordt binnen de organisatie als hoog ervaren. …dat gemeenten van vergelijkbare omvang meer ambtenaren tot haar beschikking heeft dan Katwijk, te weten 42fte.’ Verder: ‘De ambtelijk organisatie ervaart sinds enkele jaren dat de politieke ambities hoog zijn en niet in verhouding staan met de daarvoor beschikbare formatie.’

De gemeente laat wel weten nog een potje achter de hand te hebben; ‘Investeringen & Opgaven.’ Dit geld zou ingezet kunnen worden voor de tekorten. Als dat zou gebeuren, komt Katwijk flink in de plus uit.

Begroting 2023
Voor de begroting 2023 worden nog meer kosten verwacht. Immers zal het nieuwe college een stempel willen drukken en projecten aanpakken. Verder stijgen prijzen en lonen behoorlijk hard. En vanaf volgend jaar kunnen subsidieontvangers van de gemeente rekenen op een hogere bijdrage. Sinds 2009 zijn die niet meer geïndexeerd. Wel nodig, immers hebben die organisaties ook te maken met inflatie en hogere energielasten.

Verder heeft het oude college een ‘beleidsarme kaderbrief’ gestuurd. Geen nieuwe ideeën, dat is immers aan het nieuwe college.

Dat nieuwe college kan aan de slag met de uitdagingen en onzekerheden voor de komende tijd.

Uit de krant