Afbeelding
Foto: PR

Uniek concert voor Rijnsburg Klassiek

Algemeen

Rijnsburg Klassiek organiseert haar Paardenmarktconcert op zaterdag 4 juni om 19.30 uur in de Burgt, Koomansplein 1. Muzikale eregasten zijn Marc van der Marel en Euterpe Rolls in de personen van Koos van Kruistum en Marcel Veel. Drie topmusici, ieder op zijn eigen gebied, die hun sporen op muzikaal vlak meer dan hebben verdiend.

Deze keer wordt het concert iets heel bijzonders. Een wereldprimeur, want het concert wordt gehouden op een eeuwenoude pianola aangevuld met een live concert op dit instrument door Marc van der Marel. De klanken van deze pianola zijn meer dan bijzonder.

Koos van Kruistum en Marcel Veel houden zich bezig met het kopiëren en vervaardigen van rollen voor reproductiepiano’s. Tevens hebben zij een techniek ontwikkeld om van een ingespeeld midi-bestand weer een nieuwe rol te maken en worden er rollen getranscodeerd van het ene systeem naar het andere. Het is bijna niet te bedenken, maar op 4 juni laten zij pianisten en componisten van begin 1900 horen via papieren rollen die de componisten zelf hebben ingespeeld. Geen mechanisch geluid, maar schitterende pianoklanken. Velen denken direct aan een draaiorgel. De enige overeenkomst is wat hen betreft de gaatjes.

Het fantastische instrument wordt speciaal voor deze gelegenheid naar de Burgt overgebracht. Daar zullen Rachmaninoff en Grieg te horen zijn en uiteraard andere componisten en maar zal ook Marc van der Marel het instrument live bespelen met de mooiste klassieke klanken.

Kortom, een gezelschap dat garant staat voor een uur uitzonderlijke en prachtige muziek.Het concert duurt van 19.30 uur tot 20.40 uur en vooraf en uiteraard erna is er gelegenheid om iets te drinken. Ook is het bijzondere instrument na het concert van dichtbij te bekijken.

Welkom
Wie dit concert wil bijwonen is van harte welkom op zaterdag 4 juni. Aanvang concert 19.30 uur. Voor en na het concert is er gelegenheid, koffie, fris of een glaasje wijn te drinken. Parkeren in de parkeervakken. Toegang gratis.

Uit de krant