De beoogde wethouders en de onderhandelaars van de ChristenUnie, DURF en SGP | Foto: Marc Wonnink
De beoogde wethouders en de onderhandelaars van de ChristenUnie, DURF en SGP | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

Reacties op coalitieakkoord

Algemeen

Het nieuwe coalitieakkoord zorgt uiteraard voor reacties. Niet in de laatste plaats bij de politieke partijen zelf.

De PvdA stelt dat de beloofde verandering niet te vinden zijn in het nieuwe coalitieakkoord. Vooral het gebrek van plannen voor armoedebeleid en (jeugd)zorg steekt de partij. ‘DURFT de coalitie geen keuzes te maken?’

De VVD gaat graag volgende week donderdag in debat met de coalitie, want er staan ‘goede en minder goede voorstellen’ in. GemeenteBelangen, D66 en KiesKatwijk zullen vast het akkoord nog aan het bestuderen zijn. Die reacties verwachten we volgende week in de krant.

De Vrienden van het Rijnpark waren er ook snel bij om te schrijven dat ze blij zijn met de plannen voor de Kwakelwei. Woningbouw is daar definitief van de baan. De realisatie van een natuurpark is volgens hen een flinke stap dichterbij.

Op social media varieert het van ‘vier zeer kundige mannen’, ‘gewoon weer het zelfde als altijd. Veel bla bla en nul verandering’ tot ‘ik ga er nu ook vanuit dat de volgende huldiging gewoon weer op het gemeentehuis plaatsvindt!’

Komende donderdag 2 juni mag de coalitie het coalitieakkoord verdedigen. Dan worden ook de wethouders geïnstalleerd.

KiesKatwijk
Maandag werd vol enthousiasme door de coalitiepartijen het coalitieakkoord gepresenteerd. Al snel werd duidelijk dat DURF bakzeil haalt bij heel veel onderwerpen en kan er dus geconcludeerd worden dat de SGP en ChristenUnie hebben gewonnen bij de onderhandelingen. KiesKatwijk vindt het meer dan jammer dat dit akkoord de door DURF beloofde grootse veranderingen niet waar maakt. Het akkoord is een kleurloos document zonder zelfs maar enige financiële onderbouwing en er wordt niet inhoudelijk ingegaan op belangrijke vraagstukken.

Financiele positie van de gemeente
De gemeente zit in zwaar weer. Er is weinig geld en eerdere bezuinigingen hebben nog steeds niet het gewenste resultaat opgeleverd. Tijdens de vorige begroting werd al duidelijk dat er keuzes moesten worden gemaakt. Ook tijdens de presentatie van het coalitieakkoord werd “Keuzes maken” veel genoemd maar is die keuze er wel? KiesKatwijk denkt van niet. Tijdens de verkiezingen hebben we geprobeerd de kiezer het echte verhaal te vertellen. Dat klinkt voor een kiezer misschien niet interessant maar het is wel het eerlijke verhaal. Als we niet drastisch het roer omgooien dan komen we binnen enkele jaren in flinke problemen. Er is geen geld voor nieuwe initiatieven, de provincie heeft al aangegeven dat we geen nieuwe tegenvallers aan kunnen. In het hele akkoord is er totaal geen financiële paragraaf te vinden en dat is op z’n minst erg zorgelijk!

Energietransitie
Tijdens de verkiezingen werd er vol ingezet op géén gasloze Hoornes. Dit is DURF blijkbaar vergeten want nergens is hier iets van terug te vinden. Er wordt wel gesproken over de isolatie van huizen. De kiezer is staat met lege handen. Toch hebben we nog steeds de opgave van de landelijke politiek om de energietransitie vorm te gaan geven. KK vraagt zich af hoe de nieuwe wethouder dit gaat bereiken aangezien hij de afgelopen periode tegen bijna alle verduurzamingsvoorstellen heeft gestemd.
Zondag openstelling en andere beloften

DURF wilde graag dat de winkels op zondag open zouden gaan. Ook deze belofte is ingeleverd door de partij van Spek en lijkt de SGP te hebben gewonnen: de winkels blijven dicht. Als pleister op de wond wordt er wel een onderzoekje gedaan. Alhoewel tijdens de presentatie van het akkoord duidelijk werd dat wat de uitkomst van dit onderzoek ook is, de aankomende 4 jaar de winkels op zondag dicht zullen blijven. Weer een onderwerp waarbij de kiezer zich verraden mag voelen.

Vertrouwen in de politiek
Een coalitie die vele malen het vertrouwen in politiek blijft aanhalen gaat zelf op veel stukken in het akkoord voorbij aan de kiezer. Alleen het plan van de nachtbus herkennen we uit de campagne.Als dit het vertrouwen in de politiek moet verbeteren dan vrezen we dat de kiezers van een koude kermis thuis komen de komende periode. De steun is binnen, de zetels zijn verdeeld en het luisteren en nakomen van beloftes ligt al in de prullenbak. KiesKatwijk is erg teleurgesteld in het coalitieakkoord en hoopt dat de schade beperkt zal blijven om zo het politieke vertrouwen bij de burger niet nog verder te schaden.

PvdA
Betaalbaar wonen, de energietransitie, zorg en armoedebestrijding. Belangrijke onderwerpen voor iedere inwoner van Katwijk. Maar de nieuwe plannen van DURF, ChristenUnie en SGP blijven hierover vaag. De PvdA vindt het teleurstellend dat weinig concrete ambitie of verandering te vinden is in het coalitieakkoord. DURFT de nieuwe coalitie geen keuzes te maken?

Pak zorg en armoede aan
Zo lijkt het er bijvoorbeeld op dat de nieuwe coalitie denkt dat de (jeugd)zorg ‘af’ is en er niet veel meer hoeft te gebeuren. We zouden als gemeente de wachtlijsten in met name de jeugdzorg moeten tegengaan. En als je hulp nodig hebt, wil je dat zoveel mogelijk in je eigen buurt. Maar de focus van het nieuwe college ligt op het verminderen van de uitgaven, niet op het bieden van passende zorg. De coalitie geeft ook aan in te zetten op het bestrijden van armoede, voor de PvdA een zeer belangrijk punt. In de plannen noemen ze echter alleen energiearmoede. Dit wil de PvdA ook absoluut aanpakken, maar armoedebestrijding hoort zoveel meer te zijn dan dat. Echte bestaanszekerheid bereik je op deze manier niet.

Echte verandering?
Er moeten maatregelen komen om wonen weer betaalbaar te maken. In het akkoord kondigen de partijen echter aan slechts 1000 woningen te bouwen de komende jaren. Ook lijkt het in dit akkoord belangrijker om te benadrukken dat het gasvrij maken van woningen geen prioriteit meer is, dan dat er concrete resultaten worden geboekt op verduurzaming. Om de rekening voor mensen te verlagen, klimaatverandering tegen te gaan én sneller onafhankelijk te worden van Russische fossiele brandstoffen zullen we daar toch echt stappen moeten zetten. De PvdA blijft zich daar hard voor maken!
Matthijs van Tuijl: “De titel van het stuk had beter kunnen zijn: ‘Benoemen wat al geregeld is, vaag over wat moet komen.’ Van die beloofde verandering zien wij helaas niet veel. “

Geen open bestuursstijl
Tijdens de verkiezingsavond sprak DURF nog tegen de pers over nieuwe politiek van transparantie en brede samenwerking. Maar bij het presenteren van het akkoord lijkt dat helaas niet het geval. DURF, SGP en de CU gaven maandag aan hier van af te wijken en meer zaken onderling te hebben afgesproken dan de afgelopen 4 jaar het geval was. Zo is de koopzondag op voorhand al geblokkeerd. Daarnaast worden sommige thema’s vrijwel niet genoemd, zoals bijvoorbeeld emancipatie van LHBTI’ers. Een algemene omschrijving over acceptatie (zonder de doelgroepen überhaupt te noemen) is juist bij dit onderwerp gevoelig. Dat geeft weinig hoop dat deze partijen zich hier komende jaren extra voor zullen inzetten.

Waar is de begroting?
Nog een grote vraag die overblijft: hoe gaan we deze plannen betalen? Lastenverzwaring is al aangekondigd door het nieuwe college. Wat er met dat geld wordt gedaan blijft onduidelijk. Het akkoord zegt niks over welke financiële keuzes gemaakt gaan worden. Welke zekerheid hebben we dat de meest kwetsbaren in de gemeente hier niet onder gaan lijden? Komt dit geld wel goed terecht in onze wijken en hun voorzieningen, of wordt hierop juist bezuinigd? Deze vragen verdienen een duidelijk antwoord en het baart de PvdA zorgen dat het akkoord die niet geeft.

Uit de krant