Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: PR

Atlantikwall-erfgoed voor één dag open

Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 28 mei is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.

Katwijk heeft tientallen bunkers onder het zand maar helaas nog geen bunker die te bezoeken is. Er wordt overleg gevoerd met Staatsbosbeheer, maar nog niet met succes. In Katwijk wordt zaterdag om 14.30 uur door wethouder Jacco Knape het Atlantikwall monument officieel onthuld.

Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. In Katwijk werden omvangrijke verdedigingswerken aangelegd. En daarvoor werden nagenoeg alle woningen aan de Boulevard en omgeving gesloopt.

Bunkerdag in Katwijk
Aan de Boulevard van Katwijk is naast het DUNAatelier een stuk tankmuur ontsloten en zijn elementen toegevoegd die deel uit maakten van de verdedigingslinie vanaf de zee, zoals tetraëders en Aspergeblokken. Er is een kleine expositie over Katwijk vóór, tijdens en na de oorlog. Elk heel uur wordt de korte film “ De verborgen grens” vertoond die een interessante introductie geeft op de Atlantikwall. Ook worden deze dag de informatiebordjes onthuld. Nieuw dit jaar is ook het bezoekerscentrum in de telefooncentrale op voormalig marinevliegkamp Valkenburg. In de expositie wordt de geschiedenis van het vliegveld (1939-2006) verteld. In het Panbos staan de tankmuur en de drakentanden nog fier overeind en zijn op vertoon van het bunkerdagkaartje gratis te bezoeken.

Bunkerdag landelijk
Landelijk zijn tientallen bunkers geopend. Daarvoor is een kaartje nodig dat ook in het DUNAatelier wordt verkocht.

Met het gekochte kaartje zijn in Noordwijk het Museum Engelandvaarders en Atlantikwall Museum Noordwijk te bezoeken. In Wassenaar Rijksdorp is het bunkercomplex voor één dag geopend tot 15.00 uur. Bespaar wachttijd bij deze plaatsen door in Katwijk tijdens je bezoek aan het DUNAatelier het toegangskaartje voor alle bunkers te kopen.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl.