Logo allesoverkatwijk.nl
Vorige week donderdag werd de bomschuit vervoerd naar zijn ‘zomerplek’ bij de Vuurtoren. | Foto: SKvD
Vorige week donderdag werd de bomschuit vervoerd naar zijn ‘zomerplek’ bij de Vuurtoren. | Foto: SKvD (Foto: SKvD)

Bomschuit weer op vertrouwde plek

‘Voor ons staat dit gelijk aan het begin van de zomer.’ Dat zegt Rienk Gardenier als hij donderdag 12 mei samen met collega Jan Kuperus en Laurens ten Hove van Schaddé van Dooren de bomschuit KW 88 weer optuigt. 

Vorige week donderdag werd de oude garnalenbom door de drie mannen uit de winterstalling De Oude Redschuur aan de Rijnmond in Katwijk gehaald. Op een trailer achter een tractor maakte de KW88 de vertrouwde rit over de Boulevard naar de vuurtoren om daar in de zomermaanden te pronken.

Maar voor het zover is, moet er het een en ander gebeuren. Alles even nakijken, de mast opzetten en een hek om de bomschuit plaatsen. En de spinnenwebben weghalen. 

De KW88 ‘Zorg en Hoop’ stamt uit 1913. Sinds 1967 is de bomschuit vrijwel iedere zomer te bewonderen bij de Vuurtoren. 

De bomschuit is eigendom van het Genootschap Oud Katwijk, maar wordt onderhouden door de gemeente. En die heeft dat onderhoud uitbesteed aan timmerbedrijf Kuperus en Gardenier. 

De twee naamgevers hebben de bomschuit enkele jaren geleden flink gerestaureerd waardoor de houten schuit weer vele jaren tentoon kan worden gesteld.

Winterstalling
Eind oktober keert de KW88 weer terug naar de winterstalling. ‘En dat betekent voor ons dat de winter is begonnen’, aldus Gardenier.