Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Marc Wonnink

Jeugd van Heerenhuys deze week naar schakelklas

In het Heerenhuys wonen inmiddels 125 Oekraïense vluchtelingen. Stukje bij beetje komt er wat meer perspectief voor hen. Zo gaat bijvoorbeeld het toekennen van leefgeld deze week lopen. Verder is er onderwijs geregeld en hebben er al enkele een baan gevonden.

Door Cor de Mooy

‘Er is een aantal mensen druk aan het solliciteren’, vertelt Corine Hoek. Zij heeft de dagelijkse leiding over de opvang aan de Overrijn in Katwijk aan den Rijn. ‘Sommigen hebben zelfs al werk of gaan binnenkort aan de slag. Bij Welzijnskwartier is een dame net gestart. Zij werkt als ervaringsdeskundige bij de vluchtelingenopvang in het oude Zilveren Kruis-gebouw in Noordwijk.’ Anderen zijn onlangs bij bakkerij Van Maanen in Rijnsburg en bij de Coop aan de Rijnstraat begonnen. ‘Er wordt hard gebuffeld om iedereen aan de gang te krijgen’, zegt Hoek stellig.

Terwijl Corine vertelt, komen er gasten langs die hulp nodig hebben bij het openen van een bankrekening. Deze week zijn namelijk de intakegesprekken voor het leefgeld.

In het Heerenhuys worden nu ook Engelse lessen gegeven. Natalia heeft een universitaire graad Engels en treedt op als docente. Zij sprong een gat in de lucht toen er voor haar een groot whiteboard beschikbaar kwam. Bewust is gekozen voor de Engelse taal. Na terugkeer kan Engels ook altijd weer te pas komen. Nederlands allicht wat minder.

Onderwijs
De tieners gaan sinds deze week naar school. Zij volgen voortgezet onderwijs in de internationale schakelklas in Lisse. Daar is ook een Oekraïense docente. ‘Ze krijgen een OV-kaart om met de bus daar naartoe te kunnen gaan. Van een school in Alphen aan den Rijn kregen we rugzakken met een lunchdoos en wat schoolspullen. Die komen gelijk weer van pas.’

De kleuters schuiven aan bij de eerste groepen van basisschool De Horizon in Katwijk aan den Rijn. Voor leerlingen vanaf groep drie gaat gekeken worden of er in Katwijk mogelijkheden zijn om ze naar school te laten gaan. Dat zal nog een hele opgave zijn, gezien het tekort aan docenten.