Logo allesoverkatwijk.nl
<p>De Opleidingsschool en gymzaal (links) aan de Parklaan in haar beginjaren. | Foto: pr</p>

De Opleidingsschool en gymzaal (links) aan de Parklaan in haar beginjaren. | Foto: pr

(Foto: pr)

Gymzaal nog twistpunt in monumentenzaak Opleidingsschool

De Christelijke Opleidingsschool op Parklaan 118 in Katwijk aan Zee gaat niet meer in bezwaar tegen de aanwijzing van het gebouw als gemeentelijk monument. Wel liep er vorige week een bezwaarzaak over de naastgelegen Eerste Gemeentelijke Gymnastiekzaal op Parklaan 116. Volgens het college van burgemeester en wethouders is monumentale bescherming niet nodig, maar het Cuypersgenootschap denkt daar anders over.

Door Nico Kuyt

De gymzaal roept bij de wat oudere Katwijkers herinneringen op. Marcheren door de straten naar het gemeentelijke gebouw voor een uurtje lichamelijke oefening met touwklimmen en paaltjesvoetbal. 

Tevens roept het meer pijnlijke beelden uit het verleden op, want de schooltandarts hield daar zijn consult. En volgens het bestuur van de naastgelegen Opleidingsschool heeft ook het bederf de school getroffen en wenst geen gaatjesvullen meer, maar een heel nieuw gebouw. Het huidige voldoet niet meer aan de huidige eisen. 

Na berichtgeving in De Katwijksche Post leidde het tot een jarenlang gesteggel. 

Geen bezwaar meer
De Stichting het Cuypersgenootschap, Erfgoedvereniging Bond Heemschut en Comité Karakteristieke panden Katwijk, samen met een petitie van inwoners met 567 ondertekeningen, vroegen het college om school en gymzaal als gemeentelijk monument aan te wijzen.

De school, geopend in 1954, is namelijk een uniek voorbeeld van architectuur uit de tijd van de wederopbouw. Ook de gemeentelijke Erfgoedcommissie stuurde naar een behoud. 

Het schoolbestuur werd daarover iets boos, stelde een compromis voor om alleen de gevel te behouden, maar een meerderheid van de gemeenteraad besloot uiteindelijk de school te verklaren tot monument. Het college zette het vervolgens op de lijst. Het schoolbestuur gaat hiertegen niet meer in het bezwaar, maar wil nu na de verkiezingen met de nieuwe gemeenteraad en college een ‘opbouwende’ oplossing zoeken.

Meer in De Katwijksche Post van vandaag.