Sanneke van Rooden
Sanneke van Rooden Foto: PR

Vereniging HCHWA-D vraagt Leidse onderzoeker te nomineren

Algemeen

Onderzoeker en psycholoog Sanneke van Rooden is werkzaam op de CHA-poli van het LUMC. Daar houdt zij zich al jaren bezig met het onderzoek naar onder andere Dutchtype CAA, oftewel HCHWA-D of de Katwijkse Ziekte. Sanneke is genomineerd voor de Young Outstanding Researcher Award van Alzheimer Nederland en een subsidie van € 100.000. Ze neemt het op tegen drie andere onderzoekers. De winst wordt deels bepaald door de hoeveelheid stemmen die elke onderzoeker weet binnen te halen.

HCHWA-D kenmerkt zich door een opstapeling van het eiwit amyloïd-beta in de wanden van de bloedvaten van de hersenen en veroorzaakt hersenbloedingen op jonge leeftijd. De niet-erfelijke vorm, oftewel sporadische vorm, van CAA, overkomt 1 op de 4 ouderen wereldwijd. Door middel van onderzoek naar de Katwijkse Ziekte, hoopt men ook meer te weten te komen over CAA. Men hoopt dat dit uiteindelijk resulteert in een behandeling voor zowel de erfelijke als de niet-erfelijke CAA.

Uit onderzoek is gebleken dat CAA niet alleen op zichzelf voorkomt bij ouderen, maar ook veel voorkomt bij mensen met de ziekte van Alzheimer, dat veroorzaakt wordt door hetzelfde eiwit als (erfelijke) CAA. Bij deze patiënten worden in de hersenen, naast de gebruikelijke zogenaamde plaques die typisch voor Alzheimer zijn, ook afzetting van het eiwit in de wanden van de bloedvaten teruggevonden.

Omdat de eiwitafzetting in de hersenen (nog niet) rechtstreeks in beeld gebracht kan worden met scans, worden meerdere methoden onderzocht om die toch goed te kunnen meten en in beeld te kunnen brengen. Sanneke heeft in haar eerdere onderzoek aangetoond dat één van deze methoden veelbelovend is. Met een zogenaamde fMRI, een beeldmethode die de bloedtoevoer naar verschillende delen van de hersenen in beeld kan brengen, heeft zij aangetoond dat bij (erfelijke) CAA, de bloedvaten in het visuele deel van de hersenen minder reactief zijn. Dat betekent dat bloedtoevoer langzamer is en de vaten dus minder flexibel.

Met vervolgonderzoek wil Sanneke kijken of deze methode ook voorspellend kan zijn voor mensen met de ziekte van Alzheimer en waarschijnlijk CAA. Als dat zo is, betekent het dat het belangrijk is dat er binnen het Alzheimer veld meer aandacht komt voor CAA en dat kan de interesse in het ontwikkelen van een behandeling van (erfelijke) CAA vergroten.

De Vereniging HCHWA-D steunt Sanneke daarom bij haar droom de grote subsidie binnen te halen, waarmee zij haar onderzoek kan voortzetten. Ambassadeur Sanne van Rijn: ‘Sanneke is een zeer getalenteerde onderzoeker die door de jaren heen haar betrokkenheid bij de Katwijkse Ziekte heeft laten zien. Door haar werk als onderzoeker, maar ook als psycholoog. Het onderzoek van de relatie tussen Alzheimer en CAA lijkt misschien een ver van ons bed show, maar we moeten niet vergeten dat aandacht voor CAA, ook aandacht voor HCHWA-D betekent. En dat kan ons in de toekomst nog heel veel opleveren. Ook daarom steunen we Sanneke in het binnenhalen van de prijs. We hopen dat zoveel mogelijk Katwijkers ons daarbij willen helpen.’

U kunt Sanneke helpen winnen door te stemmen. Dat is gratis en kan per emailadres één keer. Stemmen kan tot en met 16 mei. Via www.alzheimer-nederland.nl/talentprijs/sanneke-van-rooden-young-outstanding-researcher-award staat meer informatie over Sanneke’s onderzoek en kunt u uw stem(men) uitbrengen. Op 20 mei a.s. maakt Alzheimer Nederland bekend wie de prijs heeft gewonnen.

Uit de krant