Elizabeth van Delft als barista. | Foto: Leo Roosjen
Elizabeth van Delft als barista. | Foto: Leo Roosjen Foto: Leo Roosjen

Bijzondere ontmoetingsplaats in de Hoornes

Algemeen

Als Katwijkers kennen we al jaren bruine- en witte bonen, maar met ingang van zaterdag 14 mei, vanaf 15.30 uur, is er een boon bijgekomen: De Blije Boon. De Blije Boon is een buurtkoffiehuis gevestigd op de hoek van Tripodia aan de Van Houtenstraat.

Ik ben in gesprek met Jaap Ketelaar, voorganger van de Baptistengemeente Katwijk en Elisabeth van Delft, barista en vooral drijvende kracht achter de ‘Blije Boon’. ‘Elisabeth heeft van haar droom werkelijkheid gemaakt’, vertelt Jaap. ‘De Blije Boon past uitstekend in het project ‘Hoornes Samen in Beweging’. Dit project wil van de Hoornes een sociale, vitale, inclusieve wijk maken. In het beginseldocument staat als einddatum om dit doel te bereiken 2040, maar op de website staat datum 2030, een fout, die Jaap en Elisabeth prikkelen tot meer haast om dat doel te bereiken.

Koffiefreak
‘Ik ben een echte koffiefreak’, vertelt Elisabeth. ‘Ik houd van bijzondere koffietjes. Voor de opening wilden we met onze vrijwilligers indraaien en waren al een tijdje open. De twintig vrijwilligers moesten het maken van onze bijzondere koffietjes voor de officiële opening onder de knie hebben. Komt er een Turkse jongen binnen en vraagt naar Turkse thee. Ik was maar zo eerlijk, dat ik niet wist hoe dat moest. Heeft hij mij geleerd Turkse thee te maken en kwam hij na een paar dagen met vrienden uitproberen of ik dat onder de knie had. Zij waren tevreden. Ja, dat geeft een kick en een uitbreiding op onze menulijst.’

Op die menulijst staan allerlei bijzondere koffietjes en daarnaast andere soorten thee: Turkse thee. Alles zo nodig met (zelf)gebakken gebak tegen betaalbare prijzen. De inrichting van het koffiehuis is warm en mede tot stand gekomen dankzij giften van verschillende sponsoren waaronder Fonds 1818 en de Wijkraad Noord.

Uitgestelde koffie
Bijzonder is de ‘Uitgestelde Koffie’. Op de tafeltjes staan standaardjes met aan de ene kant kaartjes over de Blije Boon en aan de andere kant zitten magneetjes. Deze magneetjes zijn gesponsord en geven bij inlevering recht op gratis koffie of thee. Tenslotte is het koffiehuis voor iedereen. Maar het zegt meer. Het is een link naar een groot wonder. Een link naar die Ander die ook eens voor ons betaald heeft. ‘Ja’, zegt Jaap, ‘we kunnen onze afkomst vanuit de Baptistengemeente natuurlijk niet onder stoelen of banken steken, dus zetten wij het op tafel’.

Iedereen is van harte welkom. De Blije Boon wil een ontmoetingsplek zijn voor iedereen. Met of zonder goed gesprek maar vooral bedoeld als ontmoetingsmogelijkheid van hart tot hart. Ieder mens heeft een rugzakje alleen de inhoud van de rugzak kan heel verschillend zijn. Daarom worden alle backpackers van harte welkom geheten ongeacht zijn of haar achtergrond.

Van hart tot hart
‘Het gaat om het overstijgend vermogen. We moeten het hier op aarde met elkaar doen. Als je werkelijk geïnteresseerd raakt in de ander vallen interculturele en interreligieuze muren weg en ontdek je de mens in de ander. Deze bijzondere ontmoetingsplaats is geopend op de maandag-, woensdag- en vrijdagochtenden. Op zonnige dagen valt de Blije Boon extra op door haar geopend terras.

Uit de krant