Logo allesoverkatwijk.nl
In het informatiecentrum van de Rijnlandroute kun je met resthout aan de slag. | Foto: pr
In het informatiecentrum van de Rijnlandroute kun je met resthout aan de slag. | Foto: pr (Foto: pr)

Maak je eigen aandenken aan de Romeinse weg

Op zaterdag 21 mei kun je van een echt stukje resthout van de palen van de Romeinse weg een bijzonder aandenken maken aan de Romeinse weg. Een groot deel van de gevonden palen van de weg, die bijna 2000 jaar geleden in Valkenburg werd aangelegd, is bestemd voor musea, educatie en wetenschappelijk onderzoek.

Met overgebleven palen en resthout organiseert Provincie Zuid-Holland in het informatiecentrum van de RijnlandRoute een bijzondere dag voor omwonenden van de N206 ir. G. Tjalmaweg en overige belangstellenden.

Na afloop ga je naar huis met een tastbare herinnering aan de Romeinse tijd, inclusief een certificaat van echtheid. Er is een beperkt aantal plekken voor deze dag, dus schrijf je snel in (vanaf 10 jaar).

Programma

- Onder begeleiding ga je een stukje hout van de Romeinse palen schuren en in de houtolie zetten. Daarna maak je er een mooi aandenken van.

- Archeoloog René Isarin vertelt over het archeologisch onderzoek van Weerdkampen.

- Ontwerper/houtdraaier Marisa Klaster is er ook. Zij heeft van de houten palen bijzondere vazen gemaakt.

- Je kunt archeologische vondsten van Weerdkampen bekijken, en filmpjes over archeologie bij de RijnlandRoute.

Inschrijven
Het programma duurt maximaal 2 uur en start om 09.00, 11.00, 13.00 of 15.00 uur. Iedereen vanaf de leeftijd vanaf 10 jaar is welkom.

Inschrijven kan tot en met donderdag 19 mei, de plekken worden toegekend op volgorde van inschrijving. Schrijf je in via: www.rondleiding-rijnlandroute.nl/tijdsloten. Let op! Zorg ervoor dat je je voor de juiste datum inschrijft, zaterdag 21 mei.

Palen van de Romeinse weg
Tijdens archeologisch onderzoek in 2018 werden honderden houten palen van een Romeinse weg aangetroffen, naast een grachten- en geulensysteem, grafvelden en huisplattegronden: vindplaats Weerdkampen.

Bijzondere dag
De bijna 500 houten palen die zijn gelicht, zijn grotendeels gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Een aantal palen wordt in de toekomst getoond in de openbare ruimte in de buurt van de Tjalmaweg.