Marieke van Schie was topscorer tegen Den Helder
Marieke van Schie was topscorer tegen Den Helder Foto: Wim Kulk

Grasshoppers verliest ook tweede finaleduel

Algemeen Sport

Dames 1 van Sportiff Grasshoppers heeft ook de tweede wedstrijd van de ‘best of five’ serie om het Nederlands kampioenschap in en tegen Den Helder Suns niet weten te winnen. De in grote getale meegereisde supporters zagen het team van Rick Driessen en Frans Mens tot de laatste seconde meedoen om de winst maar ook de thuisploeg vlak voor tijd de winnende score maken.

Na een gelijk opgaand aftastend begin van de wedstrijd kan de thuisploeg iets uitlopen maar Sportiff Grasshoppers herstelt zich en verkleint de achterstand. Met name Marieke van Schie en Mia Hordijk laten zich aanvallend gelden. Via 15-8 wordt de 1e periode met een 17-13 stand afgesloten.

Beide ploegen hanteren een intensieve verdediging en ook het tempo is hoog. In het tweede kwart blijft Grasshoppers het netje redelijk goed vinden terwijl het schot van Den Helder prima wordt afgestopt. Een rake driepunter van Iris Govers brengt Sportiff aan de leiding en een score van Fleur Kuijt in de buzzer bepaalt de ruststand op 23-27.

Den Helder komt dan beter uit de kleedkamer en neemt de leiding weer over. Drie Helderse drietjes op rij zorgen er voor dat Grasshoppers een time out moet nemen, maar Sportiff Grasshoppers recht de rug en weet weer aan te haken via scores van Deborah Vos, Mia Hordijk, Lotte van Kruistum, Noor Driessen en Marieke van Schie. Opvallend is dat Den Helder in dit kwart 12(!) vrije worpen krijgt (van de in totaal 25, tegenover Grasshoppers in totaal 12). Via 34 -29 is de stand 42 -42 bij aanvang van het laatste kwart.

Het laatste kwart pakt Den Helder aanvankelijk een kleine voorsprong maar een Katwijkse run zet de teller weer in het voordeel van Sportiff Grasshoppers. Op nog geen minuut voor het superspannende einde is de stand 55-56 in het voordeel van + balbezit voor Sportiff Grasshoppers. Deborah schiet raak maar dat gebeurt net na de schotklok van 24 seconden doen. Met nog 20 seconden op de klok heeft Den Helder nog 1 kans voor de winst en via een knappe kruip-door-sluip-door poging zet Kiki Fleuren in de laatste seconde de teller op 57-56 en de tussenstand in de serie op 2-0. In de laatste poging voor een tip in wordt Noor Driessen zwaar gehinderd maar het fluitsignaal blijft uit. Eindstand 57-56.

Coach Rick Driessen zag geen reden om te wanhopen: “Voor dit team hoeft de boel niet bijeen geraapt te worden. Gewoon weer doorgaan.”