Logo allesoverkatwijk.nl
<p>Je kunt al voor je 18e verjaardag je rijbewijs halen.&nbsp;</p>

Je kunt al voor je 18e verjaardag je rijbewijs halen. 

Tips voor het halen van je rijbewijs

Waar je voorheen 18 jaar moest zijn voordat je dan eindelijk mocht beginnen met rijlessen, geldt tegenwoordig een minimumleeftijd van 16,5 jaar. Je mag dan zelfs vanaf je 17e al examen doen. Wel is het zo, dat wanneer jij voor je 18e in het bezit bent van je rijbewijs, je alleen onder begeleiding van iemand de weg op mag. Zo kun je toch al een jaar eerder beginnen met autorijden en zelfs 1,5 jaar eerder met lessen.

Toch kan het halen van je rijbewijs ontzettend spannend zijn. Waar het voor de één een fluitje van een cent is, is het voor de ander een hele opgave. Uiteraard beginnen we met het halen van ons theorie-examen, om vervolgens de weg op te gaan voor een paar rijlessen met als uiteindelijk doel, het afrijden en het rijbewijs.

Theorie

Als je voor de eerste keer door je theorieboek heen bladert, dan zul je merken dat deze volstaat met allerlei regels en situaties die je tijdens het rijden kunt tegenkomen. Dit lijkt in eerste instantie een enorme opgave om al deze regeltjes uit je hoofd te leren, vooral wanneer leren niet je sterkste punt is. Toch kun je, wanneer je tijdig begint en de verschillende onderdelen stap voor stap afgerond de theorie echt wel in je hoofd krijgen. Zorg ervoor, dat wanneer je bezig bent met het leren van je theorie iedere situatie die je in het verkeer tegenkomt voor jezelf door te nemen. Heb je alle theorie doorgenomen, dan is het tijd voor theorie-examens oefenen. Ook is het aan te raden je in te schrijven voor een theoriedag. Tijdens deze dag worden alle verschillende onderdelen tot in detail besproken en kun je vragen stellen.

Lessen

De reden dat je begint met rijlessen, is uiteraard omdat je zo snel mogelijk je fiets wilt verruilen voor een auto. Om ervoor te zorgen, dat jij klaar bent om volledig zelfstandig de weg op te gaan, zal je eerste de nodige lessen moeten nemen. Hierbij is het belangrijk dat je minimaal één keer per week lest. Zo blijft alles wat je daarvoor hebt geleerd beter hangen en zul je er doorgaans een stuk sneller doorheen kunnen. Ook is het verstandig je lessen op verschillende tijden te plannen. Je kunt je namelijk voorstellen, dat het tijdens de spits een stuk drukker is, dan wanneer je midden op de dag rijdt. Een examen kun je immers ook niet plannen.

Examen

Je hebt je theorie in de pocket en jij en je instructeur zijn van mening dat je er klaar voor bent om examen af te leggen. Tijdens het examen word je beoordeelt of je veilig en verantwoord rijdt. Best spannend! Er hangt immers het nodig van af. Zorg ervoor dat je tijdens je examen rustig blijft en weet wat je doet. Kijk goed in de spiegels en pas alles wat je in zowel de theorie als praktijk hebt geleerd toe.