Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Cornelis Alderliesten.
Sport

Katwijkse DamClub tweede in provinciale competitie

Na een 1-7 overwinning tegen damclub Monster in ter Heijde Stond KDC opeens samen met damclub Rijnsburg gedeeld eerste in het klassement. Rijnsburg wist van Scheveningen te winnen en pakte daarmee de koppositie.

In de afgelopen week moest KDC nog 2 wedstrijden inhalen en de eerste was tegen RDC. Met winst zou de koploper mooi van de troon worden gestoten, dus KDC kwam sterk uit. Maar de tegenstanders wisten ook een paar goede spelers daartegenover te zetten. De eerste partij eindigde helaas in een nederlaag voor John Bruin, die in Daniel Boom een te sterke opponent had.

De tweede partij was Jack van der Plas tegen Nico Mul. Jack zette Nico flink onder druk, maar kwam na verloop van tijd steeds slechter te staan. Door een offer wist hij nog net de remise veilig te stellen, maar op de andere borden moest er dan wel wat leuks gebeuren om nog te winnen. Bij Gé Berbee tegen Alexander Zwanenburg zag dat er wel goed uit. Gé wist de druk op te voeren en uiteindelijk kon Alexander niet anders dan hem de hand en de punten te geven. 3-3 inmiddels dus. Maar op het bord van Leen van Beelen tegen de veel sterkere Rinus Kromhout zag het er niet best uit voor de Katwijkers. Leen wist vakkundig alle valstrikken te omzeilen en kon na een flinke slagwisseling toch nog de punten delen, waar we uiteindelijk best blij mee waren. Met 4-4 stond KDC op de tweede plek, maar RDC was al uitgespeeld en KDC moest nog een wedstrijd spelen tegen Velo Wateringen.

Spannend dus. Met 2 punten onder de koploper moest KDC winnen van Wateringen, wat nogal een grote opdracht is.

Gé Berbee gaf daarbij wel het goede voorbeeld door als eerste te winnen van Ravindra Kewal. John Bruin wist vervolgens de sterkere Ben de Koning op gelijkspel te houden, waardoor een eerste plek toch al aardig in zicht begon te komen.

Jack van der Plas maakte tegen Aad Schrader in het eindspel een afwikkeling waardoor beide spelers een dam kregen. Zijn tegenstander bood nog remise aan, maar Jack wist dat als hij zou winnen de eerste plek bezegeld zou zijn. Hij sloeg de remise af en damde door. Helaas zag hij een offer over het hoofd die hem zijn dam kostte, maar ook de partij. Met een 3-3 score was het dus aan Cornelis Vooijs om tegen de veel sterkere Jos Vis punten te halen. Het was een aparte partij met kansen over en weer, maar uiteindelijk wist Cornelis mooi op dam te komen. Spijtig genoeg werd deze niet veel later toch afgepakt. In het eindspel had Cornelis zelfs iets voordeel, maar niet genoeg om de puntendeling te ontlopen.

Met 4-4 eindigde KDC op de tweede plaats in de provinciale competitie. Uiteraard nog steeds een uitstekende prestatie is en voor het volgende seizoen een duidelijk doel stelt: op naar het kampioenschap!