Belangstellenden lieten zich informeren over subsidies voor warmtenet. | Foto: pr
Belangstellenden lieten zich informeren over subsidies voor warmtenet. | Foto: pr Foto: pr

Politiek kan gunningstraject warmtenet niet meer stoppen

Algemeen

Gemeente en woningcorporatie Dunavie organiseerden vorige week zaterdag een informatiemarkt over het warmtenet voor de inwoners van de wijk Kalkoven in de Hoornes. Op het schoolplein van de Krulder aan de Van Lierestraat konden inwoners informatie krijgen over de aansluiting op het warmtenet en konden de subsidies worden aangevraagd.

Door Marc Wonnink

In Kalkoven komt naar alle waarschijnlijkheid een duurzaam warmtenet. Hiervoor haalt de gemeente warmte uit de Rijn; aquathermie. Projectmanager Pieter Geene van Dunavie zegt voor de camera van RTV Katwijk dat zijn woningcorporatie vooral vragen van huurders wil beantwoorden.

‘De meeste huurders hebben hun keuze inmiddels al gemaakt. Gelukkig zijn er heel veel mensen die meedoen. Het zijn vooral eigenaren van koopwoningen die hier zijn.’

Subsidie
Op de markt was er een kraam voor het aanvragen van subsidie. Om inwoners tegemoet te komen in de kosten kan er bij de gemeente subsidie worden aangevraagd voor de aanschaf van een elektrische kookplaat en nieuwe pannen. 

Voor huurders neemt Dunavie de meeste kosten op zich. Vanaf 2024 zullen de eerste woningen worden aangesloten op het warmtenet in Kalkoven.

‘Mensen kunnen zich nu gaan inschrijven voor het warmtenet. Ze kunnen de subsidie aanvragen en een leveringsovereenkomst aangaan’, meldt Merel Gravemaker, projectleider bij de gemeente. ‘Inwoners hebben nog tot 30 april om te besluiten. Mensen die het nu al weten, kunnen die stappen al zetten.’

Gerwen van der Linden, omgevingsmanager bij de gemeente legt iets meer uit over het subsidieproces. ‘Wat we niet gaan doen, is heel veel tijd steken in onderzoeken hoe per woning precies de kosten zijn. Onze aanpak is dat er zoveel mogelijk geld naar de bewoners gaat.’

Voor huurders is het makkelijker. ‘De kosten voor de overstap worden voor een groot deel gedragen door Dunavie, en wij krijgen daar weer een deel subsidie voor’, aldus Geene.

Druk
Druk om een overhaaste beslissing te nemen, is er niet volgens de gemeente. ‘We geven mensen de gelegenheid. Je moet voor 30 april de aanvraag indienen. Maar, dan heb je nog tot 1 december dit jaar om te overdenken of je het echt of niet wil. Dan kan je het subsidiebedrag teruggestort worden en kun je altijd onder de leveringsovereenkomst uit,’ zegt Merel Gravemaker.

Inwoners die toch niet meedoen blijven op aardgas. ‘Als je later besluit toch aan te sluiten op het warmtenet, moet je alles zelf organiseren. Dan zijn er geen gemeentelijke bijdragen meer.’

Betaalbaarheid
Belangrijk punt in het proces is de betaalbaarheid van het warmtenet. Wat gaat het kosten? ‘In deze tijd van gekke gasprijzen is het moeilijk te zeggen, maar we hebben uitgerekend dat met een gasprijs van 1,65 euro per m3, je niet meer betaalt dan met gas. Nu is de gasprijs twee euro,’ legt Van der Linden uit. (2,66 euro tijdens het schrijven van dit artikel-redactie)

Geen invloed
De politieke partij DURF sprak zich tijdens de verkiezingen uit tegen de komst van het warmenet, waarmee warmte uit de uitwatering wordt onttrokken. 

Projectleider Gravemaker stelt, dat het te laat is voor de winnaar van de verkiezingen om nog invloed uit te oefenen op dat proces. 

Gunningstraject
‘Het gunningstraject is al achter de rug, dus dat kan niet meer gestopt worden door de politiek. Het is nu aan de bewoners.’ Voor verdere uitbreiding van het warmtenet kan de politiek zich nog wel uitspreken.

Uit de krant