Afbeelding
Foto: Hoornes Aardgasvrij

InWarmte gaat warmtenet in Kalkoven aanleggen

Algemeen

InWarmte uit Utrecht gaat het warmtenet in de wijk Kalkoven aanleggen. Het bedrijf is onderdeel van InEnergie. Dat bedrijf ontwikkelt duurzame energieprojecten in Nederland.

De aanleg van het warmtenet in Kalkoven staat gepland voor de periode 2023-2028. Daarmee wordt Kalkoven in de Hoornes de eerste wijk in Katwijk met een duurzaam warmtenet.

Aanbesteding
Om tot de keuze van InWarmte te komen heeft er een aanbestedingsprocedure plaatsgevonden. Bewoners mochten bepalen aan welke criteria de inschrijvingen moesten voldoen. Bewoners kozen voor de betaalbaarheid van warmte als belangrijkste eis, boven duurzaamheid en klantenservice.

InWarmte
InWarmte mag het warmtenet nu aanleggen en de warmte leveren aan de bewoners van Kalkoven. De gemeente blijft eigenaar van het warmtenet. Bij Kalkoven zal warmte uit de Rijn worden gehaald. Er zal dus geen gebruik worden gemaakt van aardgas. Deze manier van verwarmen noemt men aquathermie.

Wethouder Jacco Knape is blij dat er warmtebedrijf gekozen is: Een warmtenet is een mooie manier om duurzame warmte te leveren. Dat er bij Kalkoven gebruik wordt gemaakt van de Rijn als lokale bron is natuurlijk uniek. Nu InWarmte is geselecteerd als warmtebedrijf komt dit gewenste en toekomstbestendige warmtenet steeds dichterbij. Dat deze uitvoerende partij voldoet aan de criteria die de bewoners van Kalkoven belangrijk vinden maakt het helemaal een uniek project!’

Draagvlak
Huurders van Dunavie konden via een peiling aangeven of zij gebruik willen maken van een warmtenet. 164 huurders gaven aan dit te willen. Ook meldden 148 woningeigenaren zich bij de gemeente als belangstellende voor een aansluiting. Daarmee werd de vereiste drempel van 200 woningen ruimschoots gehaald.

Uit de krant

Uit de krant