Doelman Jordy Zielspot ziet de bal weer eens naast gaan.
Doelman Jordy Zielspot ziet de bal weer eens naast gaan. Foto: Piet van Kampen

Niet scoren was fataal voor FC Rijnvogels

Algemeen Sport

Zo makkelijk als ze er vorige week na de rust invlogen, zo lastig bleek het om nu het net te vinden. Na de opleving tegen Spijkenisse was het qua resultaat weer terug naar af. In het Brabantse Veen beten de vogels in het zand. De 2-0 eindstand was bij de rust reeds bereikt.

De Katwijkers mogen dan bij een KNVB-official de indruk te hebben gemaakt ‘van goed verzorgd voetbal te spelen’ maar zijn collega-waarnemer zag het verschil in het fysieke. De Veners speelden mannelijker en doortastender. Wellicht had hij daarmee een punt. Trainer Thomas Duivenvoorden had in zijn waarneming voor de rust nog wel enkele aardige kansen gezien maar het bleef beperkt tot enkele schoten over en een paar schermutselingen voor de kooi van doelman Jordy Zielschot.

Het duel begon in een vrij laag tempo, van beide zijden aftastend en vooralsnog voorzichtigheid troef. De vonken spatten er bepaald niet vanaf op een zonnig sportpark De Hanen Weiden. Dat het een open wedstrijd zou worden, was vooraf al een zekerheidje. Achilles Veen wilde de goede serie van vier overwinningen op rij een vervolg geven en de Katwijkse vogels zouden met de boost van de 5-1 op Spijkenisse de smaak wel weer eens te pakken kunnen hebben. De flow van de thuisclub kreeg een vervolg en de Vogels vlogen met lege handen terug naar het nest.

De openingstreffer zo binnen het half uur was een zondagschot op zaterdag van Jay-Jay Meierdres. Hij kreeg via slordig uitverdedig de bal op een ruime twintig meter voor de rechter en zijn pegel in de verre bovenhoek was van prima gehalte. Toen op slag van rust na een corner en gegrabbel en gerommel uiteindelijk Sen Aerts de 2-0 mocht binnenwerken betekende een mentale tik voor de Katwijkers.

Na de hervatting in eerste instantie een meer gedreven Katwijks team binnen de lijnen. Er straalde in ieder geval meer gedrevenheid uit. Door de jacht naar de gelijkmaker te openen ontstond er ook voor de gastheren meer ruimte. Zowel de anschlusstreffer als de 3-0 behoorden tot de mogelijkheden. FC Rijnvogels werd over het algemeen de bovenliggende partij maar het benutten van de kansen die zich voordeden bleek de makke vandaag.

De 70e minuut had een belangrijke kunnen zijn als de inzet van Maarten Reyneveld binnen de palen zou zijn beland en kort daarna zijn schoen de bal beter had moeten raken. De bezoekers bleven geloven en werken voor een beter resultaat maar dankten doelman Arie van der Niet voor een broodnodige redding. De Veners bleven met snelle uitvallen gevaarlijk en verzuimden de wedstrijd in het bekende slot te gooien. Roy van Leeuwen kreeg geheel vrij voor Zielschot de ultieme mogelijkheid voor de anschlusstreffer maar schoot te gehaast op des doelmans voet. Het had de aanzet moeten zijn voor een heftig slotoffensief. Het kwam er ook wel maar de groenwitten overleefden enkele hachelijke situaties en trokken uiteindelijk de zege over de streep.