Afbeelding
Foto: pr

COLUMN: Een aardverschuiving

Column Columns

9-7-5-4-3-2-1-1-1. DURF, CDA, SGP, ChristenUnie, PvdA, VVD, GemeenteBelangen, KiesKatwijk en D66. Wie had die uitslag bij de gemeenteraadsverkiezingen kunnen voorspellen? Niemand denk ik. Iedereen spreekt dan ook van een aardverschuiving.

Dat DURF zetels zou winnen, lag wel in de lijn der verwachtingen. Maar van 3 naar 9?

Bij die zetelwinst kwam bij mij meteen het gezegde ‘twee honden vechten om een been en een derde gaat er mee heen’ naar boven. 

De twee partijen zijn uiteraard Hart Voor Katwijk (HVK) en KiesKatwijk (KK). De haat en nijd tussen die twee is te veel gebleken voor de kiezers. Met als resultaat dat HVK het onderspit moest delven en de 3 zetels in rook zag opgaan. KK heeft daar niet van kunnen profiteren, maar DURF wel. 

En zo was het woord ‘aardverschuiving’ tijdens de verkiezingsavond (en in de media daarna) het meest bezigde woord.

Maar is het eigenlijk wel een aardverschuiving? Wat is eigenlijk een aardverschuiving?

‘Een aardverschuiving is een gebeurtenis waarbij vele duizenden tonnen aan grond plotseling in beweging komen en (meestal) langs een helling vallen of naar beneden glijden’, meldt Wikipedia over de letterlijke betekenis.

De figuurlijke betekenis is, volgens Van Dale, een ingrijpende wijziging, een politieke aardverschuiving.

Bijvoorbeeld over de zetelverdeling tussen christelijke en niet-christelijke partijen. Die verdeling was 17 tegenover 16 raadszetels. Na de verkiezingen hebben die twee stuivertje gewisseld: 17 voor de niet-christelijke partijen en 16 voor de christelijke partijen. 

Is dat een aardverschuiving? Ik denk het niet. Het is wel een historisch feit, omdat het voor het eerst is dat er geen christelijke meerderheid meer is in de Katwijkse gemeenteraad.

Leon Krijgsman van KK had het erover, dat het christelijke blok een flinke tik heeft gekregen. Nou, dat valt dus in feite best wel mee. Het scheelt maar 1 zetel.

Net zoals het maar 1 zetel scheelt bij de progressieve kant van D66, GemeenteBelangen en PvdA. Die hadden er 6 en dat zijn er nu 5. 

Hoe zit het dan met de rechts-georiënteerde partijen? DURF, HVK, KK en VVD waren samen goed voor 10 zetels. En dat zijn er nu 12. Twee zetels meer dus. 

Katwijk is dus iets rechtser geworden. Is dat een aardverschuiving met 1 zetel minder voor het ‘christelijk blok’, eentje minder voor het ‘linkse blok’ en 2 meer voor het ‘rechtse blok’?

Weet u wat wel een echte aardverschuiving is? De uitslag in Barendrecht, waar 1 partij 20 van de 29 zetels behaalde en dus een absolute meerderheid heeft. Kijk, dat is een aardverschuiving.

Overigens ben ik wel blij, dat we in Katwijk die situatie niet hebben.

Wat een saaie vergaderingen gaan het daar worden zeg! De oppositie in Barendrecht kan zeggen wat het wil, maar de uitslag is bij voorbaat al bekend. 

Saai. En dat gaat het de komende vier jaar in Katwijk vast niet worden.

criticaster@katwijkschepost.nl

Uit de krant