Doelman Bijl verricht een redding. | Foto: Piet van Kampen
Doelman Bijl verricht een redding. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Averij voor FC Rijnvogels in Poortugaal

De Katwijkse vogels hebben de kans om de koppositie voor zich op te eisen behoorlijk laten liggen. De inhaalwedstrijd in- en tegen Poortugaal werd met 2-1 verloren. Bij een 1-1 gelijke stand die na een 1-0 achterstand in de 90e minuut door Tom Bijen met een kopbal na een voorzet van Roy van Leeuwen werd genivelleerd gingen de vandaag witte Katwijkers een minuut later geheel onnodig de teil in.

Teleurstellend voor de flinke Katwijkse aanhang. Zij zagen hun favorieten zonder de geblesseerden Dennis Bakker, topscorer Maarten Reyneveld en aanvoerder Dirk Jan van den Oever aan de aftrap verschijnen. Halverwege de eerste helft viel ook centrale verdediger Reno van Heiningen uit. Voor de stand-ins een behoorlijke uitdaging om met hun inbreng alsnog tot een goed resultaat te komen.

De eerste helft was behoorlijk in evenwicht met in het begin een paar mogelijkheden voor de bezoekers en enkele scrimmages voor het hok van doelman Dyron Bijl. Hij en zijn kornuiten overleefden deze momenten. De gastheren kwamen echter op voorsprong. Een tikkeltje gelukkig omdat een vrije trap van Nuno Andrade Varelo van richting werd veranderd. Soms zit het mee, soms zit het tegen. Het zat Jesse Driebergen ook niet mee dat hij een fraaie trap even fraai door Bijl over de lat zag getild. Het duel werd bij tijd en wijle pittig en arbiter Jobse greep veelal naar de borstzak. Vooral in het rechterverdedigingsblok van de thuisclub werden er een aantal overtredingen genoteerd. Ook geïrriteerde Vogels gingen in het boekje. Het kwam de wedstrijd niet ten goede waar de thuisclub veelal de lange bal hanteerde en de Rijnvogels voetballende oplossingen zochten die vooralsnog niet tot het gewenste resultaat leidden.

Direct na de hervatting voerden de Vogels de druk op. Het gevolg was dat het tweede bedrijf veelal op de Poortugaalse helft werd opgevoerd. Het resulteerde niet in de gelijkmaker. Anderzijds bleef het oppassen voor gevaarlijke counters van enkele snelle mannen van de thuisclub. Zo moest doelman Arie van der Nier redding brengen om de 2-0 te voorkomen. Ook met enkele keren ver uitlopen ontzenuwde hij Poortugaalse kansen. Leonard de Beste had nog een uitstekende mogelijkheid op de 1-1 maar schoot naast.

De thuisclub plooide zich regelmatig terug en derhalve kregen de Katwijkse aanvallers weinig ruimte. Zij bleven echter geloven in een resultaat. De inzet werd op de valreep beloond. Na een voorzet van Roy van Leeuwen kopte Tom Bijen de meer dan verdiende gelijkmaker achter Bijl. In plaats van dit late succesje te koesteren ging het team in de fout. Waarom niet tevreden met een zwaar bevochten punt? Gerommel op het middenveld en in de organisatie kostte het nog geen minuut later de Katwijkers de kop. Jordi Dekker strafte het getreuzel en de wanorde af en liet de Vogelkoppies mistroostig hangen. Iets om van te leren. Een dure les.