Het pad eindigt niet meer bij de vogelpost (links) maar loopt door naar de Uitwatering. | Foto RD
Het pad eindigt niet meer bij de vogelpost (links) maar loopt door naar de Uitwatering. | Foto RD

Koninginnepad door duin doorgetrokken naar Uitwatering

Algemeen

Het wandelpad door de duinen voor de Boulevard is aan de noordkant verlengd naar het strand bij de Uitwatering. Tot voor kort liep het zogenoemde ‘Koninginnepad’ tot aan de vogel(tel)post Savoy. 

Het pad liep dood, maar daar namen veel wandelaars geen genoegen mee en door de jaren heen ontstond er een zelfgevormd niet officieel pad (olifantenpaadje) naar het strand bij de Uitwatering.

Bescherming duingebied
Voor de gemeente was dat reden om het bij de vogelpost doodlopende pad door te trekken. ‘Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van veel Katwijkse inwoners in vervulling, namelijk het doorwandelen op het pad voorbij de vogelpost. Ook beschermen we op deze manier ons mooie duingebied’, laat een woordvoerder van de gemeente afgelopen maandag weten.

‘Deze week worden de kleischelpen op het pad aangebracht, naar verwachting op woensdag. Daarna plaatsen we de afrastering langs het pad.’

Koninginnepad
Koninginnepad is overigens een verwijzing naar het bezoek van de koninklijke familie in het jaar 2000, toen speciaal voor die gelegenheid ter hoogte van de Oude Kerk een wandelpad op het duin van de toenmalige zeereep werd aangelegd, zodat Koningin Beatrix daar vanaf over strand en zee kon kijken.

Dat pad bleef daarna liggen en ook na het aanbrengen van de kustversterking en parkeergarage kwam er een wandelpad door het duin. Dat begint op de zuid-Boulevard ter hoogte van de woonwijk Zeehos en loopt nu helemaal door tot aan de Uitwatering.

Uit de krant